Pediatri: sabiedrībā jāveicina izpratne par veselīgu dzīvesveidu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai novērstu bērnu aptaukošanos, sabiedrībā ir nepieciešams veicināt izpratni par veselīga un kustīga dzīvesveida nozīmi, šodien notikušajā Latvijas Pediatru asociācijas (LPA) konferences laikā secinājuši ārsti.

Kā atzina LPA sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Biķe, tas nav nekas jauns, ka aptaukošanās problēma un gremošanas traucējumi arvien plašāk izplatās arī bērnu vidū. To iespaido pārlieku ilgā sēdēšana pie datora, kā arī neveselīgs ēdiens, taču šīs problēmas var novērst tikai ar cilvēku izglītošanu un pievēršanu fiziskām aktivitātēm, kas visiem ir skaidri zināms, taču ne visi to ievēro, uzskata pediatri.

Pēc pediatru domām, nav nekā labāka par šiem jau pārbaudītajiem līdzekļiem, lai laicīgi novērstu aptaukošanās slimības un pēc tam nebūtu nepieciešamas ķirurģiskas iejaukšanās.

Tāpat pediatri par pašlaik aktuālu jautājumu uzskata A hepatīta uzliesmojumu. Šai gadījumā, kad uzliesmojums sasniedzis gandrīz epidēmijas līmeni, ārsti izteica nožēlu, ka A hepatīta vakcīna nav iekļauta bērnu potēšanas kalendārā un par to ir jāmaksā.

Vairāki ārsti uzskata, ka būtu vērts iekļaut šo poti minētajā kalendārā, tomēr pagaidām rosināt kādas izmaiņas vakcinācijas kārtībā nav plānots.

Konferencē «Par gremošanas traucējumiem un liekā svara problēmām bērniem. Aktualitātes pediatrijā», kurā piedalījās aptuveni 500 ārsti un bērnu māsas, speciālisti dalījās pieredzē par jaunumiem pediatrijā. Kā skaidroja Biķe, ārsti savā darbā bieži vien saskaras ar vairākām problēmām, taču viņiem ne vienmēr ir laiks tās sīki jo sīki izpētīt, tāpēc kopīgos pasākumos ir iespējams izglītoties un iegūt jaunāko informāciju gan par sasniegumiem nozarē, gan arī par aktuālo situāciju veselības aprūpē valstī.

Konferencē ar referātiem uzstājās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas gastroenteroloģe Ieva Eglīte, Bērnu slimnīcas gastroenteroloģe Ārija Marksa-Ebele, endokrinoloģe Iveta Dzīvīte un citi speciālisti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu