Dodies uz dzemdes kakla vēža un mamogrāfijas izmeklējumiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra (Aģentūra) informē, ka valsts organizētā un apmaksātā krūts dziedzeru un dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju laicīgas atklāšanas programmā tika izsūtītas pirmās 6500 vēstules ar aicinājumu doties uz dzemdes kakla vēža un mamogrāfijas izmeklējumiem, portālu «Apollo» informēja Elīna Skurjate, Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras Sabiedrisko attiecību departamenta preses sekretāre.

Turpmāk katru mēnesi Aģentūra izsūtīs uzaicinājuma vēstules, tādējādi nodrošinot, ka 2009. gadā uzaicinājumus veikt dzemdes kakla un krūts vēža izmeklējumus būs saņēmušas vismaz 250 000 sievietes. Laicīgas atklāšanas programmas nodrošina, ka reizi trijos gados katrai Latvijas sievietei vecumā no 25 līdz 70 gadiem, ja viņa to vēlēsies, būtu iespēja veikt dzemdes kakla vēža izmeklējumu, un reizi divos gados katrai Latvijas sievietei vecumā no 50 līdz 69 gadiem būtu iespēja veikt mamogrāfijas izmeklējumu.

Atgādinām, ka uzaicinājuma vēstule garantēs pakalpojuma apmaksu no valsts budžeta līdzekļiem. Tādēļ dodoties uz izmeklējumu jāņem līdzi vēstulei pievienotā skrīningtestēšanas karte un pati vēstule, kas ir nosūtījums šo izmeklējumu veikšanai.

Vēstulē tiks norādīta arī dzīvesvietai tuvākās ārstniecības iestādes, kur var veikt izmeklējumu. Sievietēm būs iespējams griezties arī citās ārstniecības iestādēs, bet tādā gadījumā iepriekš jānoskaidro, vai šajā iestādē tiek veikti valsts apmaksāti izmeklējumi.

Atgādinām, ka dzemdes kala vēzis pēdējo gadu laikā novēloti diagnosticēts vairāk nekā 40% sieviešu. Dzemdes kakla vēzis skar sievietes agrākā vecumā nekā citi ļaundabīgie audzēji, taču to ir iespējams pilnībā novērst, laikus atklājot un izārstējot pirmsvēža slimību.

Informējam, lai pārliecinātos, ka ārstniecības iestādes un aptiekas ievēro noslēgto līgumu nosacījumus, tādējādi nodrošinot iedzīvotājiem valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, Aģentūra veic regulāras pārbaudes. Jāuzsver, ka viens no pārbaužu mērķiem ir nodrošināt racionālu un mērķtiecīgu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu. Pārbaudes tiek veiktas ārstniecības iestādēs un aptiekās par līguma nosacījumu ievērošanu, tai skaitā plānotās pārbaudes un neplānotās pārbaudes uz iedzīvotāju vai kādas citas, arī ārstniecības, iestādes ierosinājuma pamata. Jāpiebilst, ka Aģentūrai ir 3000 līgumpartneri (ārstniecības iestādes un aptiekas), savukārt pārbaudes ārstniecības iestādēs un aptiekās veic 30 darbinieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu