Esot bijis zināms par Dauguļa gatavotiem jauniem uzbrukumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) vadībai bija zināms, ka recidīvists Jānis Daugulis, vēl atrodoties cietumā, gatavo jaunus laupīšanas uzbrukumus, arī kādai bankai, aģentūrai LETA pavēstīja bijušais IeVP darbinieks Kārlis Seržants.

Kādā no kārtējām IeVP vadības sēdēm ticis runāts, ka Daugulis, izciešot sodu Olaines cietumā, gatavo jaunus uzbrukumus. Šajā darba sanāksmē piedalījušies pieci vai seši IeVP darbinieki. Seržants gan vairs neatminas precīzu datumu, kad notika konkrētā sēde.

IeVP vadībai bijis zināms fakts, ka Daugulis sazinājies ar biedriem ārpus cietuma un toreiz tika gatavoti jauni uzbrukumi, arī kādai bankai. Vai tie arī īstenoti, pagaidām nav zināms.

Bijušais IeVP darbinieks neizprot, kā Dauguli varēja atbrīvot pirms termiņa, ja amatpersonām bija zināmi šādi fakti.

Bijušais IeVP priekšnieks, tagadējais Valsts policijas priekšnieka vietnieks un Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Dailis Lūks aģentūrai LETA apstiprināja, ka viņš savulaik ir bijis informēts par Dauguļa noziedzīgajiem plāniem. «Bet, protams, tas bija zināms. Pats to pašu informāciju parakstīju toreiz un aizsūtīju uz Kriminālpolicijas pārvaldi,» norādīja Lūks.

Viņš uzskata, ka šāds viņa lēmums tolaik bijis pareizs. «[Tie bija] ļoti pareizi un precīzi lēmumi, un, kā redziet, darba rezultātā arī Daugulis ir aizturēts,» izteicās Lūks.

Tomēr, viņa personīgajā skatījumā, likumam nevajadzētu pieļaut šādu noziedznieku atbrīvošanu pirms termiņa. «Mans personīgais viedoklis ir, ka šitādus «draugus» vispār no zvana līdz zvanam [vajadzētu turēt ieslodzījumā], bet, redziet, ir likums, ir komisijas, un tiesa skatīja šo lietu, tā kā tur diemžēl...»

«Likumā ir stingri noteikts, kad cilvēks var aiziet pirmstermiņa atbrīvošanā. [..] Ja nav režīma pārkāpumi pēdējā gada laikā, tad iepriekšējos, kaut viņam simti bijuši, tiesas neņem vērā,» pirmstermiņa atbrīvošanas kārtību skaidroja Lūks.

Bijušā IeVP priekšnieka skatījumā, valstī ir ļoti lojāla attieksme pret nelabojamu cilvēku tiesībām.

Kā intervijā «LETA video» pirms dažām dienām atzina Tieslietu ministrijas Krimināltiesību departamenta direktore Indra Gratkovska, lai izvērtētu aizdomās par jaunu slepkavību aizturētā recidīvista Dauguļa pirmstermiņa atbrīvošanu, ir nepieciešams ieguldīt nopietnu darbu, izpētot dažādu amatpersonu rīcību, tomēr šis gadījums «droši vien ir akmens visos dārziņos».

«Te ir ļoti nopietns darbs cietumu administratīvajām komisijām, [Valsts] probācijas dienestam, cik nopietni un detalizēti viņi šo personu ir vērtējuši, kāds ir šīs personas apdraudējums sabiedrībai un kā šī persona vispār ir mēģinājusi novērst savas lielā mērā psiholoģiskās problēmas, kuru dēļ viņa vispār to nodarījumu ir pastrādājusi,» sacīja Gratkovska.

Arī IeVP priekšnieks Visvaldis Puķīte «LETA video» atzina, ka pirms termiņa atbrīvotais recidīvists nav vienkārša personība. «Daugulis sevi morāli rādīja vienu, bet īstenībā viņa attieksme pret ieslodzījuma vietu, pret likumu kā tādu nav mainījusies jau pēdējos 20 gadus,» sacīja Puķīte.

Kā ziņots, par slepkavību un bandītismu iepriekš notiesātais Daugulis, kas pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū vadīja bruņotu laupītāju grupējumu, šomēnes aizturēts aizdomās par kādas sievietes nogalināšanu pērn septembrī.

Piecas reizes iepriekš tiesātais 60 gadu vecais Daugulis, kas atzīts par īpaši bīstamu recidīvistu un ieslodzījumu vietās kopumā pavadījis vairāk nekā 35 gadus, no cietuma ticis atbrīvots 2007. gada vasarā, lai gan soda termiņam bija jābeidzas 2011. gada februārī.

Daugulim piemērota nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana, jo viņš bija izcietis trīs ceturtdaļas soda un nebija pārkāpis cietuma režīmu. Tobrīd Saeima vēl nebija pieņēmusi Krimināllikuma labojumus, kas tagad paredz vairāku papildu nosacījumu vērtēšanu, lemjot par pirmstermiņa atbrīvošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu