Tas ir grūts, sarežģīts un kutelīgs jautājums. Mēdz teikt, ka mirst vienreiz, bet par precēšanos skaitu precīzu datu nav. Tāpēc gudri ļaudis ierosina nesteigties, bet, ja nu reiz tā stunda esot situsi, vajagot apsēsties, paņemt papīru un sākt rēķināt.
Varianti ir dažādi. Vienkāršākais - nedarīt neko un palikt civillaulībā.
Otrs variants. Nevienam neko neteikt, pierunāt divus brīvprātīgos par lieciniekiem (to pieprasa likums), reģistrēties un izlikties neko nezinām.
Visi pārējie varianti ir ļoti sarežģīti un arīdzan patīkami (jo katrs taču dara to, ko vēlas), neatkarīgi no tā vai kāzās piedalīsies trīs, trīsdesmit vai trīssimt viesu.

Gatavošanās pārējiem variantiem.
Vispirms izvēlieties vedējus. Par vedējiem ieteicams izvēlēties apsviedīgus radus, draugus vai arī profesionālus šī pakalpojuma sniedzējus - daži no viņiem kāzu rīkošanas jomā ir īsti mākslinieki. Jārēķinās ar to, ka vedēji būs jūsu padomdevēji un pavadoņi visā pirmskāzu un kāzu laikā. Vedēju pienākums ir jums palīdzēt visos neskaidros jautājumos, kā arī sekmīgi sarīkot un veiksmīgi vadīt kāzu norisi.
Pirms dodaties tālāk, atbildiet uz jautājumiem:
- kur notiks laulību reģistrācija - baznīcā vai laulību namā,
- kur notiks kāzu mielasts.
Par reģistrāciju baznīcā vai laulības namā visus jautājumus palīdzēs atrisināt attiecīgās iestādes amatpersonas. Jautājiet, un jums taps atbildēts. Īpaši kautrīgi pāri šo problēmu izpēti var uzticēt arī vedējiem.

Ielūgumu izsūtīšana
Ielūgumu noformēšana ir gaumes un stila jautājums. Individuāla pieeja varētu radīt sarežģījumus un nevajadzīgu laika patēriņu. Prātīgi izvēlēties tikai vienu noformējumu, bet variēt tekstu. Veciem draugiem tas varētu būt jestrs skaitāmpantiņš vai paruna, vecākiem radiniekiem un citām prominencēm - cienījams prozas teksts. Neaizmirstiet ielūgumus izsūtīt laikus, vismaz pāris nedēļu pirms laulību ceremonijas. Pat ļoti tuvam draugam nebūtu vēlams sūtīt ielūgumu tikai uz kāzu mielastu. Ielūgumā personu vārdi un uzvārdi minami sākumā, tad seko ielūguma teksts un beigās labajā pusē līgavas un līgavaiņa vārdi un uzvārdi.

Tērpi
Ar tērpu izvēli sākas kāzu nopietnākā daļa, kas, protams, saistīta ar finansēm. Par naudu runāt gan neesot pieklājīgi, un tomēr jums tas būs jādara. Kāzu tērpi gan viņai, gan viņam patiešām nav lēti, tāpēc visā pasaulē (arī Latvijā) ir saloni, kuros šos ģērbus var iznomāt. Ja neesat pārlieku sentimentāli un zināt, ka vecumdienās nekārosies aptaustīt savu pirmo kāzu šleipi vai tauriņu, ko ja ne rūsa, tad kodes gan varētu maitāt, droši nešķērdējiet naudu vienreiz velkamam tērpam - kopīgu ceļu sākot, nauda noderēs arī citur.
Pirms tērpa pirkšanas, šūdināšanas vai lienēšanas - lai kādu variantu jūs izvēlētos - ir svarīgi visu trīsreiz rūpīgi pārdomāt. Līgavas tērpam jāsader ar līgavaiņa apģērbu, der apsvērt arī ziedu pušķa toņus, lai tie saderētos ar citām krāsām.
Neaizmirstiet par līgavas plīvuru un līgavas pušķi, tie ir ļoti svarīgi kāzu tērpa atribūti. Un tomēr, lai gan baltais, caurspīdīgai plīvurs ar vainadziņu izskatās brīnišķīgi, to nevajadzētu likt sievietei pāri trīsdesmit vai otrajās laulībās. Arī ar baltās krāsas tērpu otrajās laulībās nevajadzētu pārspīlēt, bet izlīdzēties ar citas, maigas krāsas kleitu vai kostīmu ar pieskaņotiem apaviem, cepurīti, somiņu un cimdiem. Baltā krāsa galu galā simbolizē līgavas nevainību.
Ja vēlaties reģistrēties un kāzas svinēt ūdenslīdēja tērpā, zirga mugurā vai tamlīdzīgi, vēlreiz pārskatiet viesu sarakstu. Ļoti iespējams, ka savējie sapratīs.

Svētku galds
Kāzās pie galda vispirms sasēžas viesi, tad nāk vedēji ar jauno pāri. Līgavai pie sāniem vedējtēvs, līgavainim - vedējmāte. Turpat līdzās vai pretī jāsēž tuvākajiem radiem, ievērojot elementāru subordināciju. Viesu izvietošanā ļoti palīdz galda kartes.
Arī galdiem jābūt pārdomāti izvietotiem, lai viesi - cik nu iespējams - atrastos viens no otra pārskatāmā attālumā. Bet galdu servēšanai tomēr vēlams pieaicināt kādu zinātāju, ar pareizu nažu un dakšiņu izvietojumu vien nepietiks.
Ar ēšanas sākšanu nav jāsteidzas, visi tāpat saprot, ka tas ir galvenais, tāpēc lielāka uzmanība jāpievērš lietām, kas nepāriet. Piemēram, par godu jaunajam pārim jāaizdedzina sveces. Savu sveci aizdedzina arī jaunie, vecāki un vedēji. Starp citu, vedēji pie galda saka lielo runu, bet pēc pirmā tosta ievēl sev palīgus - dziesmotāju, dancinieku, salējēju un citus amatniekus, kas atbildīgi katrs par savu jomu.
Pirms sākas vispārējas jautrības, jaunajam pārim jāpamanās nodejot tradicionālais pirmais valsis. Tam noteikti ir jāgatavojas iepriekš vai jāizdomā, ar ko valsi aizstāt.
Reizē ar dejām un dziesmām pie galdiem sākas diezgan liela patvaļa, un te nu liela nozīme vedējiem. Tiem jārīko spēles, rotaļas un konkursi, neaizmirstot, kas ir kāzu galvenie vaininieki.

Atkāzas
Mūsdienās atkāzas notiek tāpat kā agrāk - nākamajā svētdienā pēc kāzām, un tradicionāli tās svin līgavas mājās. Ja šādu māju nav vai arī līgavas jaunā dzīve turpinās viņas mājās, tas nekas, tādi laiki, - svinības taču tādēļ nav jāatceļ. Atkāzas ir kāzu noslēgums, un punkts ir jāpieliek.
Atkāzās var būt ļaudis, kas kāzās nebija, parasti tie ir sievas kaimiņi. Mēdz uzsvērt, ka atkāzas jeb - kā senāk teica - atvāršas svinamas tikai vienu dienu, bet jautri.

Kāzu ceļojumi
Šodien daudzi labprāt dodas kāzu ceļojumos, ko dara drīz vien pēc salaulāšanās. Bieži vien kāzu ceļojums ir kā dāvana no vecāku vai vedēju puses. Kāzu ceļojumā gan vēlams doties tikai divatā un neapgrūtināt sevi ar sadzīviskām problēmām, kuru turpmākajā dzīvē tāpat būs gana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp