Bērnu kopšanas pabalstu varētu samazināt par 25%

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe/LETA

Par aptuveni 25% varētu samazināt bērnu kopšanas pabalstu māmiņām, kuras saņem pabalstu un strādā algotu darbu, piektdien intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja labklājības ministre Iveta Purne (ZZS).

Purne stāstīja, ka tas ir tikai viens no lēmumprojektiem, pie kā ministrija pašlaik strādā, līdz ar to konkrētus laikus, kad šādi samazinājumi pabalstu izmaksā varētu stāties spēkā, viņa nevarēja pateikt.

«Pašreiz mums līdzekļi pietiekot, bet drīzumā situācija gan varētu mainīties, tāpēc mums ir jādomā, kādus soļus mēs varam spert arī tik ļoti jūtīgā jautājumā,» sacīja ministre.

Jau ziņots, ka premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) vakar veltīja asu kritiku Purnei, kura acīmredzot «esot pārāk bailīga» un tā arī «nav saņēmusi dūšu» sabiedrībai pastāstīt par iecerētajiem soļiem sociālajā jomā. Tāpat valdības vadītājs brīdina par dramatiskiem lēmumiem sociālajā jomā. Pēc premjera teiktā, ir pārrunātas konkrētas lietas un uzdots sagatavot konkrētus normatīvu grozījumus. Daļa esot Labklājības ministrijas, bet daļa Godmaņa priekšlikumi.

Patlaban viena no aktuālākajām lietām esot strauji augošais bezdarba līmenis, un šīs problēmas risināšanai valdībai vajadzēs veltīt visas savas pūles, stāstīja Ministru prezidents. Bezdarba līmenis patlaban esot 8,5%, bet tas varot sasniegt arī 12%.

Pēc premjera teiktā, tiek rosināts otrā līmeņa pensiju sistēmai novirzāmā finansējuma apjomu samazināt līdz 6% pašreizējo 8% vietā. Viens procentpunkts papildus dotu ap 35 miljoniem latu.

Tāpat uz pusi tiek rosināts samazināt bērnu kopšanas pabalstu strādājošiem. Savukārt slimības lapas varētu saņemt tikai līdz pusgadam, nevis gadam, kā tas ir patlaban.

Pensiju indeksācija varētu tikt veikta tikai aprīlī — tām pensijām, kas nepārsniedz 135 latus. Par šo jautājumu vēl gan gaidāmas smagas sarunas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par atļauju novirzīt septiņus miljonus latu šiem mērķiem.

Savukārt pensiju indeksācija oktobrī, visticamāk, netiks veikta, brīdināja Godmanis.

Premjers arī rosina pagarināt bezdarbnieku pabalsta izmaksas laiku, vienlaikus gan nepalielinot kopējo finansējuma apjomu.

Kā ziņots, visticamāk, pensiju indeksācija šā gada aprīlī tomēr notiks, pēc tikšanās ar Godmani aģentūru LETA informēja Purne. Viņa uzsvēra, ka LM cīnīsies par šā gada aprīļa pensiju indeksāciju pensijām, kuru apmērs nepārsniedz 135 latus.

Tas nozīmē, ka reāli šīm pensijām varētu tikt pielikti klāt trīs četri lati, taču precīzākus skaitļus būs iespējams nosaukt tad, kad tiks aprēķināts šā gada pirmo mēnešu inflācijas vai deflācijas procents.

Līdzekļi pensiju indeksācijai ir, jo šim mērķim nepieciešamie septiņi miljoni latu tiktu izmantoti no LM speciālā budžeta iekrājuma.

Purne skaidroja, ka konkrēta atbilde par pensiju indeksāciju būs zināma nākamās nedēļas laikā, jo nākamnedēļ Godmanis tiksies ar SVF pārstāvjiem, lai runātu arī par pensiju indeksācijas jautājumu. Uz tikšanos ir aicināti arī LM pārstāvji.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas (FM) izstrādātajā rīcības plānā LM tika noteikts, ka no 2009. gada 1. janvāra jānodrošina pensiju iesaldēšana un pensiju indeksācija tikai pēc inflācijas rādītāja jāatsāk no 2010. gada janvāra. Taču LM speciālisti, komentējot FM izstrādāto plānu, uzsver indeksācijas nepieciešamību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu