Jaunas potes bērniem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: scanpix/REUTERS

Bērnu vakcinācijas kalendāra papildināšana ar jaunām potēm ir pozitīvs solis, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska.

Pēc viņas teiktā, jaunu vakcīnu iekļaušana balstīta uz zinātniskiem pētījumiem un citu valstu pieredzi.

Piemēram, Latvijā ir ļoti aktuālas elpceļu infekcijas, kuras izraisa pneimokoki, tāpēc ārste paredz, ka pneimokoku vakcīnas ieviešana maziem bērniem varētu ievērojami samazināt saslimstību ar pneimonijām un otītiem. Rotavīrusu izraisītie gastroenterīta gadījumi bērniem skaitāmi tūkstošos, daudzi sakarā ar šo slimību nonāk slimnīcā smagā stāvoklī, jo zaudē daudz šķidruma, skaidroja Gardovska. Vakcīna šos bērnus no bīstamā vīrusa varētu aizsargāt.

Tāpat arī ginekologu rīcībā esošā statistika liecina, ka onkoloģiskās slimības ir bieži sastopamas, tāpēc vakcīna pret dzemdes kakla vēzi ir pamatota.

Tai pašā laikā ārste uzsver, ka mūsdienu situācijā Latvijā vajadzētu vairāk uztraukties nevis par vakcīnu ieviešanas nepieciešamību, jo daudzas no tām patiešām ir ļoti vajadzīgas, bet gan par to, vai pietiks naudas, lai ieviestu praksē citu valstu pieredzi bezmaksas vakcinācijas jomā.

Jau ziņots, ka labākas infekcijas slimību profilakses nodrošināšanai bērniem, sākot ar nākamo gadu, Veselības ministrija (VM) rosina bērnu vakcinācijas kalendārā iekļaut vairākas bezmaksas vakcīnas.

Pēc Imunizācijas padomes un profesionālo asociāciju ieteikuma, no 2010. gada 1. janvāra kalendārā plānots noteiktām pacientu grupām iekļaut vakcināciju pret pneimokoka infekciju, kas izraisa gan plaušu saslimšanu, gan arī akūtu vidusauss iekaisumu ar biežām komplikācijām.

Lai samazinātu mazu bērnu saslimstību ar rotavīrusu infekciju, kalendārā no 2011. gada 1. janvāra iekļauta vakcīna pret šo vīrusu bērniem no divu mēnešu vecuma.

No 2010. gada 1. septembra kalendārā plānots iekļaut divpadsmitgadīgo meiteņu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju, lai novērstu saslimstības risku ar dzemdes kakla vēzi.

Tāpat paredzēts pret ērču encefalītu vakcinēt bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās visā Latvijas teritorijā.

Grozījumi noteikumos paredz turpmāk pret B hepatītu vakcinēt nevis visus jaundzimušos, bet tikai tos, kas dzimuši B hepatīta pozitīvām mātēm vai mātēm, kuras nebija pārbaudītas uz B hepatītu.

Izvērtējot vakcinācijas kalendāru, it īpaši pirmajos dzīves mēnešos, paredzēts iepirkt jaunas vakcīnas, kuras satur vairākas nepieciešamās vakcīnas, lai bērnam būtu jāveic mazāk pošu.

Jaunās ieceres paredz VM izstrādātie grozījumi vakcinācijas noteikumos, kas šodien izsludināti valsts sekretāru sanāksmē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu