Krīzes laikā Lielbritānijā arvien mazāk viesstrādnieku

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekonomiskās krīzes laikā arvien mazāk austrumeiropiešu dodas darba meklējumos uz Lielbritāniju, kas galvenokārt skaidrojams ar valsts ekonomikas nokļūšanu recesijas periodā un sterliņu mārciņas vērtības kritumu, vēsta laikraksts «Daily Telegraph».

Sākotnējās aplēses liecina, ka 2008. gada ceturtajā ceturksnī Lielbritānijā no Polijas, Ungārijas un pārējām sešām tā dēvētajām jaunajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kopumā ieradušies aptuveni 30 000 cilvēku, salīdzinot ar 35 000 trešajā ceturksnī un 57 000 2007. gada trešajā ceturksnī.

Šie statistikas dati apkopo informāciju par imigrantiem no tādām jaunajām ES valstīm kā Polijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Ungārijas.

Organizācijas «Migrationwatch» priekšsēdētājs Endrū Grīns norāda, ka darbaspēka pieplūduma samazināšanās no Austrumeiropas valstīm skaidrojama ar sterliņu mārciņas vērtības kritumu. «Tāpat arī daudzi austrumeiropieši, kas plānoja doties uz šejieni [Lielbritāniju], ir pārdomājuši. Austrumeiropā pastāvīgi krītas arī dzimstības līmenis, radot mazāk potenciālo migrantu,» piebilda Grīns.

Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas sākotnējās aplēses norāda, ka 2008. gadā kopumā no Austrumeiropas ieceļojuši 155 000 cilvēku, salīdzinot ar 211 000 gadu iepriekš.

Savukārt uz pērnā gada beigām Lielbritānijā kopumā dzīvoja 489 000 jauno ES dalībvalstu pilsoņu virs 16 gadu vecuma.

2008. gada nogalē ievērojami samazinājies arī Austrumeiropas tūristu skaits.

Polijas valdība pērn prognozēja, ka 2009. gadā valstī no Lielbritānijas atgriezīsies aptuveni 400 000 poļu.

Prognozes par masveida izceļošanu rada bažas Lielbritānijas ekonomikai, jo poļu darbaspēks Lielbritānijas ienākumus gada laikā palielina par 1,9 miljardiem mārciņu (1,5 miljardiem latu).

Pieaug arī bažas, ka var tikt apdraudēti celtniecības projekti, kuru attīstību stimulēja kvalificētais poļu darbaspēks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu