Datorvīrusi «aprij» cilvēkgadus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājušo otrdien plkst. 10.30 pēc Latvijas laika kompānijas «Google» e-pasta serviss «Gmail» pārtrauca darbu, sagādājot neērtības vairāk nekā 110 miljoniem lietotāju visā pasaulē. Tajā pašā dienā servisa darbība atjaunojās, bet pēc kāda laika atkal tika pārtraukta. Vairākumu funkciju serviss galīgi atjaunoja tikai ap trijiem pēcpusdienā pēc Latvijas laika.

Kamēr «Google» oficiālajā notikumu versijas izklāstā tiek ziņots par iekšējām problēmām, kas noveda pie «Gmail» e-pasta servisa darbības pārtraukuma, interneta resurss «Xakep.ru» ziņo par pakalpojumatteices (DDoS) uzbrukumu.

Pēc «Xakep.ru» publicētās informācijas, uzbrukumā izmantoti tūkstoši inficētu datoru. Lai atvairītu uzbrukumu, «Google» lietoja «CAPTCHA» — īpašā veidā kropļotas rakstzīmes, ko pareizi spēj pazīt tikai cilvēks. Resursa galvenajā lapā līdz ar «CAPTCHA» bija lasāms paziņojums: «Atvainojiet, bet Jūsu pieprasījums līdzinās automātiskam pieprasījumam, ko ģenerējis vīruss vai kaitīga programma.» Pēc tam, lai piekļūtu pastkastītei, vajadzēja ievadīt attēlotās rakstzīmes. Par «CAPTCHA» ieviešanu dienā, kad tika novērotas problēmas ar «Gmail», lasāms arī servisa oficiālajā tiešsaistes žurnālā: «It's normal for this to happen any time you repeatedly request access to your account — it’s just to make sure you're not a robot

Lai kāda arī nebūtu bijusi notikumu gaita īstenībā, fakts paliek neapstrīdams — miljoniem interneta lietotāju pasaulē bija spiesti tērēt laiku, ievadot papildu kodus. Ja salīdzinoši ķēpīgajai «CAPTCHA» koda ievadīšanai patērētās sekundes kādam šķiet nieks, tad, parēķinot globālā mērogā, zaudējums ir mērāms cilvēkgados! Vismaz daļēji vainojami šādos zaudējumos ir botu tīklos iesaistīti inficēti datori visā pasaulē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu