Atsakās no ieceres atcelt ģimenes pabalstu bērna pirmajā dzīves gadā

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Sagatavojot grozījumus šā gada valsts budžetā, Labklājības ministrija (LM) atteikusies no sākotnējās ieceres atcelt ģimenes valsts pabalsta izmaksu bērna pirmajā dzīves gadā.

To intervijā aģentūrai BNS pastāstīja labklājības ministrs Uldis Augulis.

Paredzams, ka tā vietā ģimenes valsts pabalstu turpmāk varētu neizmaksāt par tiem jauniešiem, kas ir sasnieguši 18 gadu vecumu, bet vēl turpina mācības kādā izglītības iestādē. Kā zināms, pašreiz ģimenes valsts pabalsts tiek izmaksāts arī gadījumos, ja bērns ir vecumā no 15 līdz 20 gadiem, turpina mācīties vispārējās vai profesionālās izglītības iestādē un nesaņem stipendiju.

«Pašreiz ģimenes valsts pabalsts tiek maksāts arī no 18 līdz 20 gadiem, ja šie cilvēki vēl mācās.. Plānots, ka turpmāk to varētu saņemt par bērniem vecumā līdz 18 gadiem.. Un pirmajā dzīves gadā mēs to atstājam,» apliecināja ministrs.

Paredzamais līdzekļu ietaupījums no šādām ģimenes valsts pabalsta izmaksas izmaiņām ir aptuveni 1,55 miljoni latu.

Saskaņā ar ministra teikto LM ir iecerējusi palielināt arī bērna piedzimšanas pabalsta apmēru. Paredzams, ka vidēji tas varētu pieaugt līdz 370 latiem līdzšinējo 296 latu vietā, tādējādi daļēji kompensējot plānoto bērna piedzimšanas pabalsta piemaksu atcelšanu. Ministrs arī norādīja, ka lēmums par piemaksām pie bērna piedzimšanas pabalsta ir tapis 8. Saeimas vēlēšanu iespaidā un atteikšanās no tām ļautu sakārtot esošo sociālo pabalstu sistēmu.

«Ar vienu roku mēs it kā paņemam nost, bet ar otru pieliksim klāt un sakārtosim sistēmu,» rezumēja Augulis.

Jau vēstīts, ka iepriekš Labklājības ministrija ierosināja atteikties no ģimenes valsts pabalsta izmaksas bērna pirmajā dzīves gadā, tādējādi ietaupot aptuveni 1,05 miljonus latus. Izmaiņām vajadzēja stāties spēkā no šā gada 1.jūnija.

Ministrija iecerējusi atteikties no bērna piedzimšanas pabalsta piemaksām, kas pašlaik par pirmo bērnu sasniedz 100 latu, par otro - 150, bet par trešo un katru nākamo bērnu - jau 200 latu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu