Trešajām personām par nepareizu aģitāciju «bargi» sodi – līdz 200 latiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par priekšvēlēšanu aģitācijas apmaksas kārtības neievērošanu trešajām personām varēs piemērot naudas sodu līdz divsimt latiem. Šādu priekšlikumu grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK) trešdien atbalstīja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, portālu «Apollo» informēja Saeimā.

Patlaban likumos, kas regulē priekšvēlēšanu aģitāciju pirms Saeimas, Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām, noteikts, ka tā dēvētās trešās personas kādas partijas aģitācijai varēs tērēt ne vairāk kā 15 minimālās mēnešalgas.

Ja minētais ierobežojums tiks pārsniegts, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) būs tiesības sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu un lemt par turpmākās aģitācijas aizliegumu.

Tāpat komisija vienojās, ka atbildība par noteikto priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumu pārkāpšanu jānosaka arī raidorganizācijām un preses izdevumiem. Paredzēts, ka naudas sodu līdz divsimt piecdesmit latiem varēs piemērot par informācijas nesniegšanu vai nepatiesu ziņu sniegšanu KNAB par aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumiem, kā arī par šo materiālu izvietošanas un uzskaites kārtības neievērošanu.

Savukārt par neziņošanu vai nepatiesu ziņu sniegšanu KNAB par paredzamo aģitācijas materiālu izvietošanu un izcenojumu vai noslēgto līgumu nosacījumu mainīšanu medijiem varēs piemērot naudas sodu līdz vienam tūkstotim latu.

Priekšvēlēšanu aģitāciju regulējošie likumi nosaka, ka raidorganizācijām un preses izdevumiem ir jāinformē KNAB par aģitācijas izvietošanas izcenojumiem un par to, kā partijas plāno organizēt savu priekšvēlēšanu aģitāciju.

Ņemot vērā, ka aģitācijas likumos tagad ir reglamentēta arī trešo personu aģitācija un noteikta jauna kārtība medijiem par informācijas sniegšanu KNAB, ir nepieciešamas izmaiņas APK, lai paredzētu atbildību par konstatētajiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, deputātus informēja KNAB priekšnieka vietnieks Alvis Vilks.

Tāpat Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija atbalstīja priekšlikumu paplašināt KNAB funkcijas trešo personu priekšvēlēšanu aģitācijas kontrolē un nolēma iesniegt Saeimā grozījumus KNAB likumā. Grozījumi arī paredz, ka KNAB varēs sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolus par aģitācijas kārtības un ierobežojumu pārkāpšanu.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu