Zviedrijas parlaments atļauj gejiem laulāties reliģiskā ceremonijā

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Zviedrijas parlaments trešdien ar pārliecinošu balsu vairākumu pieņēma likumu, kas ļauj homoseksuāliem pāriem laulāties civilā vai reliģiskā ceremonijā.

Likums stāsies spēkā 1.maijā, un par to nobalsoja sešas no septiņām parlamentā pārstāvētajām partijām.

«Parlaments trešdien pieņēma likumu par dzimumu neitrālām laulībām,» teikts parlamenta paziņojumā. No 349 deputātiem «par» balsoja 261 parlamentārietis, 22 balsoja «pret», 16 atturējās un 50 nebija klāt.

Līdz šim Zviedrijā homoseksuāļiem bija ļauts savas partnerattiecības reģistrēt civilā ceremonijā.

Civilās savienības, kas gejiem un lesbietēm garantē tādu pašu juridisko statusu kā laulātiem pāriem, Zviedrijā ir atļautas kopš 1995.gada.

Zviedrijas luterāņu baznīca, kas 2000.gadā tika atdalīta no valsts, paziņojusi, ka ir gatava reģistrēt viendzimuma savienības, taču vienlaikus paudusi vēlmi jēdzienu «laulība» attiecināt tikai uz heteroseksuāliem pāriem.

Jau tagad, pamatojoties uz 2005.gada lēmumu, baznīca rīko ceremonijas to geju pāru savienību svētīšanai, kas savas attiecības reģistrējušas civilajās iestādēs.

Lai arī geju pāri no 1.maija varēs laulāties baznīcā, luterāņu baznīcas sinode vēl lems, vai veikt viena dzimuma pāru laulības.

Pat ja tā atļaus veikt geju laulības, mācītājiem, kuri nevēlēsies laulāt gejus, tas nebūs jādara spiestā kārtā, taču baznīcai būs tiesisks pienākums nozīmēt garīdznieku ceremonijas pārraudzīšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu