Spānija atļauj veikt embrijiem vēža riska gēna analīzes

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No video

Spānijas regulatori atļāvuši ārēji apaugļotām olšūnām pirms implantēšanas mātē veikt ģenētiskas analīzes, lai nodrošinātos, ka tie nav paaugstināta vēža riska gēnu nēsātāji, ziņo Spānijas plašsaziņas līdzekļi.

Attiecīgu lēmumu pieņēmusi Spānijas Cilvēku reprodukcijas nacionālā komisija, izvērtējot divu atsevišķu sieviešu, kuras ar mediķu palīdzību mēģina ieņemt bērnus, gadījumus.

Vienai no sievietēm atklāts krūts vēža nēsātājas gēns «BRCA 1», bet otrai vairogdziedzera vēža gēns.

Sievietes, kura ir gēna «BRCA 1» nēsātāja, meitai pastāv 80% risks saslimt ar krūts vēzi un 60% risks saslimt ar olnīcu vēzi, kā arī 50% risks nodot šo gēnu saviem pēcnācējiem.

Ģenētiskās analīzes embrijiem ārējās apaugļošanas gadījumā, lai izslēgtu vēža nesēja gēna pārmantošanu, pasaulē ir relatīvi reta parādība, bet atsevišķos gadījumos tās veiktas Lielbritānijā, ASV un Beļģijā.

Janvārī kāda britu māte kļuva par pirmo sievieti Lielbritānijā, kurai no ārēji apaugļotām olšūnām izraudzīts embrijs, kuram nav krūts vēzi izraisošais gēns.

Spānijas sociālistu valdība jau saniknojusi Katoļu baznīcu ar ierosinājumiem liberalizēt abortu likumu, bet oktobrī katoļu bīskapi nosodīja kādai ģimenei doto atļauju izraudzīties tādu embriju, kas būtu ģenētiski saderīgs ar viņu sirgstošo bērnu, lai jaunā mazuļa nabas saites cilmes šūnas varētu izmantot otra bērna smagās slimības ārstēšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu