Smēķējošas māmiņas palielina bērna «izredzes» saslimt ar diabētu un aptaukošanos

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Mātes smēķēšanai grūtniecības laikā ir tiešs sakars ar diabētu un aptaukošanās attīstību bērna tālākajā dzīvē.

To apliecina jauns ASV un Šveices zinātnieku pētījums, kas veikts ar laboratorijas žurkām, kuras, gaidot mazuļus, saņēma jauno māmiņu asinīs vidēji novērotam nikotīna līmenim proporcionāli atbilstīgu devu. Pētījuma gaitā zinātnieki atklāja mehānismu, kā tabakā esošās vielas ietekmē tos embrija gēnus, kas atbild par tauku un insulīna metabolismu šūnās. Radušās pārmaiņas ir paliekošas un, organismam novecojot, var izraisīt dzīvībai bīstamas slimības.

Šis ir pirmais pētījums, kas pārliecinoši pierāda, ka gan smēķējošas jaunās mātes, gan sievietes, kuras grūtniecības laikā cigareti aizvieto ar kādu nikotīna plāksteri vai košļājamo gumiju, šādi rīkojoties, palielina savu pēcnācēju izredzes saslimt ar diabētu un/vai aptaukošanos.

Abas šīs slimības attīstītajās valstīs pieaug ļoti ievērojamā tempā, un pētnieki uzskata, ka to nevar skaidrot tikai ar iedzimtību. Daudz lielāka loma, viņuprāt, ir vides faktoriem, arī smēķēšanai.

Lai arī jaunās māmiņas zina par daudzajiem cigaretes dūmu radītajiem apdraudējumiem auglim, aptuveni 20–30% nespēj no šīs atkarības atteikties pat bērna gaidīšanas laikā.

<em>www.atklajumi.lv</em>

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu