Sulas pakās — mīti un patiesība

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Pētījumi rāda, ka Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, ir salīdzinoši neliels sulu patēriņš uz vienu iedzīvotāju — 9,7 litri. Iespējams, tāpēc, ka sabiedrībai ir arī zemāks zināšanu līmenis un izpratne par sulu veselīgumu.

Latvijas iedzīvotāji labprātāk priekšroku dod kafijai un tējai, pat alum nekā daudz veselīgākam produktam — sulai. Svaigi spiestai sulai daudziem no mums neatliek laika, savukārt par sulām kartona iepakojumā sabiedrība valda vairāki mīti. Vairākiem ekspertiem apvienojoties, jau pagājušajā gadā tika izveidota Sulu ekspertu padome, kas šogad sastāvu paplašinājusi un turpina darbu informatīvajā kampaņā «Apēd sulu!», lai izglītotu sabiedrību par sulām un to veselīgajām īpašībām, kā arī mēģinātt kliedēt dažus no populārākajiem mītiem par sulām.

Solvita Kampuse, LLU docente

Vai zināji, ka 100% sulas ir dabīgas?

Patiesībā 100% pašmāju ražotāju «Cido» un «Gutta» sulas iepakojumos ir dabīgas. Galvenā uzmanība jāpievērš sulas iepakojuma marķējumam, ja uz tā norādīts, kas sula ir 100% dabīga, tad tā nesatur konservantus un citas pārtikas piedevas. Atšķirība pastāv starp pagatavošanas procesu svaigi spiestai sulai un sulai, ko gatavo no sulu koncentrātiem. Pateicoties koncentrātiem, arī sulas Latvijā var gatavot no augļiem, kas ievākti to izcelsmes valstī.

Koncentrētu sulu ražošana ir ieguvusi plašu izmantojumu visā pasaulē, jo, kā zināms, augļi, no kuriem tiek spiestas sulas, izaug un nogatavojas vienā pasaules pusē, bet galaprodukts — sula — tiek iepakota «Tetra Pak» iepakojumā pavisam citā pasaules vietā. Sulu koncentrāta uzglabāšana un transportēšana dod ievērojamu taras un telpas ekonomiju. Ar koncentrāciju sausnas daudzumu sulās var palielināt līdz 44–70%, un atbilstīgi sulas apjoms samazinās piecas sešas reizes. Sulas koncentrēšana var tikt veikta vairākos veidos:
• ar mitruma iztvaicēšanu (ietvaices princips);
• ar mitruma izsaldēšanu (kriokoncentrācija);
• ar membrānām.
Latvijā tāpat kā citur pasaulē lielākā daļa sulu tiek ražotas no koncentrātiem, kas ievērojami vienkāršo un atvieglo sulas ražošanu. Visbiežāk šādi ražotās sulas tiek iepakotas kartona iepakojumā (t. i., speciālās iekārtās strauji uzkarsētas, atdzesētas un iepakotas sterilā iepakojumā), līdz ar to nav nekādas nepieciešamības sulai pievienot konservantus. 100% sulas pakās ir gluži dabīgs produkts, jo tam netiek pievienotas itin nekādas papildu vielas. Sulas sastāvu, garšu un labo īpašību buķeti veido visas tieši tās vielas, kas atrodas augļos, no kuriem sula gatavota.

Mirjama Griņuka, SIA «CIDO Grupa», laboratorijas vadītāja

Vai zināji, ka rūpnieciski ražotajām sulām ir tik garš derīguma termiņš, jo tās tiek pasargātas no gaisa un gaismas?

Patiesībā 100% pašmāju ražotāju sulas tiek ražotas no sulu koncentrāta, kam nav nekādas saistības ar konservantiem. Sulu koncentrāti tiek gatavoti tādēļ, lai sulas no visdažādākajiem eksotiskajiem augļiem būt iespējams dzert arī, piemēram, Latvijas iedzīvotājiem. Savā dabiskajā augšanas vietā auglis tiek novākts visaugstākajā gatavības pakāpē un jau 24 stundu laikā tas tiek notīrīts un pagatavots sulas koncentrātā. Koncentrāta pagatavošana, vienkārši skatoties, nozīmē vien to, ka no izspiestās augļu sulas atdala noteiktu ūdens daudzumu, lai tā aizņemtu mazāk vietas un būtu ērtāk pārvietojama. Turklāt ne visi augļi tik tiešām nokļūst līdz šim procesam, jo tiem jābūt ne tikai gataviem, bet arī nebojātiem.
Sulas koncentrāti tiek ievesti no tādām valstīm kā Kubas, Brazīlijas, Spānijas un citām, kurās tie auguši dabīgā vidē. Ražotājvalsts koncentrātus saņem īpašos hermētiskos iepakojumos, kas neļauj tam saskarties ar gaisu un tajā esošajiem mikroorganismiem. Tad koncentrāts īpašās cisternās tiek samaisīts ar tieši tādu pašu ūdens daudzumu, kāds pirms tam tika atdalīts. Tikai tāds produkts var tikt saukts par sulu, kuram pievienots precīzi tāds pats ūdens daudzums. Tālāk sula tiek pārbaudīta, lai tā atbilstu nepieciešamajiem kvalitātes kritērijiem, bet pēc tam pasterizēta. Pasterizēšana būtībā nozīmē tādu pašu sulas karsēšanu, kā to veic, gatavojot sulu mājas apstākļos. Tikai šeit karsēšana notiek vien 30 sekundes, kas ir labākais laiks mikroorganismu iznīcināšanai, vienlaikus saglabājot sulas vērtīgās uzturvielas. Tālāk notiek sulas atdzesēšana un pildīšana «Tetra Pak» iepakojumā, kas tiek hermētiski noslēgts. Tātad pēc iepakošanas sula vairs nesaskaras ar gaismu un gaisu. Tādu pašu efektu mēģina panākt arī mūsu vecmāmiņas, kad iepilda sulu izkarsētā stikla burkā, uzliek tai metāla vāku, neļaujot burkā palikt gaisam un pēc tam ievietojot to tumšā telpā.

Vecmāmiņas ābolu sulu mēs dzeram vēl pēc gada un diviem, un lielā mērā tas notiek tāpēc, ka sula maksimāli tiek pasargāta no gaismas un gaisa. Sulu ekspertu padomes iniciētais pētījums pagājušajā gadā uzskatāmi parādīja, ka gaisma un gaiss negatīvi ietekmē gan augļus, gan sulas. Augļi, kas tika pasargāti no gaismas, ilgāk saglabājās svaigi, respektīvi, nezaudēja savu kvalitāti, salīdzinot ar neaizsargātajiem augļiem. Tas ļāva izdarīt secinājumu, ka arī sulas, kas ir «Tetra Pak» iepakojumā un nenonāk saskarē ar gaisu un gaismu, visefektīgāk un visilgāk saglabā savas pozitīvās īpašības.

Ilze Piliņa, AS «GUTTA» ražošanas vadītāja

Vai zināji, ka rūpnieciski ražotajām sulām ir vēl augstāki kvalitātes rādītāji nekā vecmāmiņu gatavotajām?

Daudzas labas saimnieces ir pārliecinātas, ka sulas pakās nav pietiekami dabīgas un uzticas tikai to sulu kvalitātei, kurām izvēlējušās augļus, pašas sulu izkarsējušas un iekonservējušas. Būtībā rūpnieciskā sulu ražošana ne ar ko neatšķiras no tā, kā sulas gatavoja mūsu mammas un vecmāmiņas, kuras pašas novāca augļus, izspieda tos caur sulu spiedi, uzkarsēja un tad pildīja burkās. Atdzesētās burkas vēlāk glabājās pagrabā vai pieliekamajā, kur bija tumšs.

Rūpnieciskās sulas ražošana no šā vienkāršā un mājas apstākļos veicamā darba pēc būtības atšķiras ar divām lietām. Pirmkārt, ar ražošanas apjomiem. Rūpnieciskā sulu ražošana ļauj sulas cilvēkiem piedāvāt daudz lielākos apjomos un garšu dažādībās. Otrkārt, tā garantē to, ka jebkuram cilvēkam veikalā iespējams iegādāties sulu, kura izgājusi visaugstākās kvalitātes prasības, lai pēc tam nonāktu veikala plauktā.

Sulas ražo, izmantojot sulas koncentrātu un atjaunojot to ar ūdeni pēc noteiktas receptūras. Sulas koncentrāts ir dabīga izejviela, ko iegūst no augļa sulas, iztvaicējot ūdeni. No notīrītiem un nomizotiem augļiem tiek izspiesta sula, tad no šīs sulas iztvaicē noteiktu ūdens daudzumu. Tādējādi sula tiek koncentrēta jeb sabiezināta. Šā procesa pamatā ir ūdens daļas atdalīšana paaugstinātas temperatūras un spiediena režīmā.

Pēc koncentrāta un ūdens sajaukšanas sula tiek pasterizēta un pēc tam pildīta speciālā «Tetra Pak» iepakojumā, kas nodrošina bezgaisa vidi, tādējādi sula var saglabāt savas sākotnējas īpašības ilgāku laiku. Īpašais «Tetra Pak» iepakojums patiesībā nodrošina sulas atrašanos tumšā vietā — gluži tāpat kā mūsu mammas un vecmāmiņas nodrošina šādu vidi, glabājot sulas tumšā pagrabā.

Profesors Enoks Biķis, Latvijas Pediatru asociācijas prezidents

Vai zināji, ka maziem bērniem ieteicamas rūpnieciski ražotās sulas ar augstiem kvalitātes rādītājiem?

Svaigi spiestu sulu veselīgumu nevar noliegt, tomēr viss nav tik viennozīmīgi, kā varētu šķist. Svaigi spiestās sulas var būt labākas tad, ja tās izgatavotas no ļoti kvalitatīviem augļiem un dārzeņiem. Tomēr ir skaidrs, ka par veikalā nopērkamo augļu izcelsmi mums pieejamā informācija ir ļoti skopa. Tādēļ maziem bērniem diētas ārsti iesaka tieši pasterizētas sulas, kuras izgājušas visstingrākās kvalitātes kontroles jau no augļu ieguves līdz pat sulas iepildīšanai pakā. Augļi, no kuriem tiek gatavotas rūpnieciski ražotās sulas, tiek novākti augstākajā pakāpē un jau 24 stundu laikā pārstrādāti, lai varētu sākt sulas ražošanu.

Turklāt svaigi spiestas sulas ir ļoti spēcīgas, tāpēc speciālisti maziem bērniem tās nemaz neiesaka. Bērniem ieteicams būtu dot sulas pakās, tomēr arī tās vislabāk nedaudz atšķaidīt ar ūdeni, jo bērnu gremošanas sistēma nav pietiekami nobriedusi, lai bez problēmām tiktu galā ar tik spēcīgiem un koncentrētiem produktiem kā svaigi spiestas sulas. Arī sulas pakās maziem bērniem vislabāk tomēr būtu dot, atšķaidītas ar ūdeni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu