Nākamnedēļ Latvijā atzīmēs Pasaules astmas dienu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NeilT, licence

Ar vairākiem pasākumiem Latvijā nākamnedēļ tiks atzīmēta Pasaules astmas diena, aģentūru LETA informēja Latvijas Astmas un alerģijas biedrībā.

Biedrības vadītāja Rita Paeglīte stāsta, ka šogad Astmas dienas pamattēma ir «Tu vari sava bērna astmu kontrolēt», kas turpina pagājušā gada tēmu «Tu vari savu astmu kontrolēt».

Tas nozīmē, ka šogad Pasaules Astmas iniciatīvas organizācija par prioritāti izvēlējusies bērnus, tāpēc arī Latvijas Astmas un alerģijas biedrība 5. maijā organizēs pasākumus bērniem Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, Cēsu sanatorijas internātpamatskolā, Baltezera rehabilitācijas centrā, Ogres rehabilitācijas centrā, Rīgas 7. pamatskolā, kā arī Džūkstes vidusskolā.

Bērniem tiks organizēts zīmējumu konkurss «Es esmu šajā pasaulē», orientēšanās sacensības, dažādas spēles, balonu pūšanas sacensības. Programmu bagātinās bērnu sagatavoti koncerti, būs izglītojoša informācija par astmas simptomiem, ārstēšanas iespējām un profilaksi. Pasākumu mērķis ir pievērst ārstu un mazo pacientu vecāku uzmanību tam, ka astmas kontroli nepieciešams un iespējams uzlabot.

Šajā dienā Rīgā, Skolas ielā 30, un Liepājā, K. Zāles ielā 6, interesentiem tiks piedāvāts veikt bezmaksas spirometriju — elpošanas funkcijas izmeklējumus.

Paeglīte uzsver, ka astma ir ļoti izplatīta un progresējoša slimība. Pasaulē vairāk nekā 300 miljoni cilvēku cieš no astmas radītajiem traucējumiem. Astma sastopama 300 reizes biežāk nekā sirds išēmiskā slimība, 33 reizes biežāk nekā plaušu vēzis, 20 reizes biežāk nekā krūts audzējs. Pēc Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras datiem, saslimstība ar astmu Latvijā visās vecuma grupās pēdējo četru gadu laikā pieaugusi līdz 30%. Speciālisti uzskata, ka tas atspoguļo astmas izplatību arī bērnu vidū. Kaut arī Latvijā precīzu epidemioloģisku datu par saslimstību ar astmu nav, tiek lēsts, ka mūsu valstī ar astmu slimo ap 8% bērnu. Ārsti ir pārliecināti, ka Latvijā vēl ir daudz neatklātu bērnu astmas gadījumu.

Tai pašā laikā ir iespējams mazināt un kontrolēt slimības izpausmes, lai palīdzētu bērnam ar to sadzīvot. Kontrolētu astmu raksturo minimāli vai nekādi simptomi, klepus netraucēts naktsmiegs, minimāla vai nekāda nepieciešamība lietot glābšanas inhalatorus, spēja netraucēti veikt ikdienas darbības un fiziskās aktivitātes, normai atbilstoši plaušu funkciju rādītāji, ļoti retas vai nekādas astmas lēkmes, skaidro Paeglīte.

Pasaules astmas diena 5. maijā Latvijā tiks atzīmēta jau 11. reizi. Pasākuma iniciatore un organizatore Latvijā ir Latvijas Astmas un alerģijas biedrība, savukārt pasaulē — Pasaules Astmas iniciatīvas organizācija. Pasaules astmas dienas pasākumu mērķis — veicināt pacientu aprūpi un izglītošanu, informēt sabiedrību par šo nopietno un aizvien pieaugošo saslimšanu, lai to varētu agrīni diagnosticēt, adekvāti ārstēt un efektīvi kontrolēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu