Ko tu zini par dzemdes kakla vēzi?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Pētījums «Sieviešu informētība par dzemdes kakla vēzi un to izraisošo HPV» tika veikts 2009. gada februārī.

Tā laikā tika aptaujātas 779 sievietes Rīgā un Rīgas rajonā vecumā no 25 līdz 55 gadiem. Pētījumu veica apvienība «Māmiņu klubs», izmantojot tiešās intervijas un interneta aptaujas metodi.

Dzemdes kakla vēža riska grupā ir ikviena sieviete, kurai kaut reizi dzīvē bijušas dzimumattiecības. Tomēr aptaujā atklājas, ka tikai 19% sieviešu par to ir informētas un apzinās, ka ietilpst dzemdes kakla vēža riska grupā. 12% uzskata, ka neatrodas riska grupā. Vairākums sieviešu — 69% — atzīst, ka viņām trūkst informācijas, lai izvērtētu, vai viņas atrodas riska grupā vai ne.

Kāda, pēc aptaujas dalībnieču domām, ir sieviete, kurai draud dzemdes kakla vēzis?

8% aptaujāto uzskata, ka liela nozīme ir pārmantojamībai, proti, risks saslimt ir tad, ja paaudzē kādai sievietei ir bijis dzemdes kakla vēzis.

7% aptaujāto sieviešu uzskata, ka par slimības upuriem kļūst sievietes, kas bieži maina seksuālos partnerus.

14% aptaujāto zina, ka riska grupā var būt ikviena sieviete.
1% sieviešu uzskata, ka riska grupā ir sievietes pēc 50 gadu vecuma, 2% — sievietes pēc 35 gadu vecuma.

5% aptaujāto sieviešu domā, ka risks saslimt ir tām sievietēm, kas neregulāri apmeklē ginekologu. Savukārt 8% aptaujāto sieviešu atzina, ka nav informētas, kādi faktori palielina risku saslimt ar dzemdes kakla vēzi.

Uz jautājumu par HPV infekcijas riskiem tikai 29% atbilžu bija norādīts, ka risks inficēties ir seksuālu attiecību laikā neatkarīgi no tā, tiek vai netiek lietots prezervatīvs. 13% gadījumos sievietes uzskata, ka risks inficēties ir tām sievietēm, kam bijuši daudzi seksuālie partneri; 10% — nepietiekami ievērojot higiēnu. 28% atbilžu minēts, ka vīruss rodas organismā, savukārt 29% gadījumu sievietes atzīst, ka nezina HPV infekcijas riskus.

71% sieviešu ir informētas, ka dzemdes kakla vēža galvenais cēlonis ir vīrusa infekcija. 29% to nezina.

73% sieviešu zina, ka pret dzemdes kakla vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu ir izmantojama vakcinācija. 27% to nezina.

Iepriecinošus rezultātus atklāj jautājums par to, cik bieži sievietes dodas uz profilaktiskām pārbaudēm pie ginekologa. Vairākums — 88% — apmeklē ginekologu reizi gadā. 7% to dara reizi trīs gados, 5% apmeklē ginekologu vēl retāk nekā reizi trīs gados.

Savukārt satraucošs ir fakts, ka 25% aptaujāto sieviešu nezina, vai viņām kaut reizi ir veikta onkocitoloģiskā uztriepes analīze. 18% aptaujāto apgalvo, ka viņām šī analīze nav veikta. 57% sieviešu apgalvo, ka viņām ir veikta onkocitoloģiskā uztriepes analīze.

Aptuveni puse sieviešu (55%) bija dzirdējušas, ka no 2009. gada Latvijā tiek ieviesta valsts apmaksāta dzemdes kakla vēža skrīninga programma. 45% par to neko nezināja.

68% sieviešu norāda, ka plāno atsaukties uz valsts uzaicinājumu veikt profilaktiskas pārbaudes dzemdes kakla vēža organizētā skrīninga programmā. 5% šo iespēju neizmantos, savukārt 26% vēl nebija izlēmušas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu