Kā apmānīt izsalkumu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Daudzas no mums katru pirmdienu apņemas, ka no šodienas pilnīgi atteiksies no saldumiem, uzkodām ēdienreižu starplaikos, atteiksies no trekniem ēdieniem un koncentrēsies uz dārzeņiem, augļiem un pilngraudu produktiem.

Teorijā viss izskatās skaisti, bet praksē viss sanāk savādāk - esam tik aizņemtas, ka pusdienas nesanāk laikā paēst, tad pienāk milzīgs izsalkums, kad pat nemanot apēdam veselu šokolādes tāfelīti vai čipšu paku. Esam nosolījušās saldumus neēst, bet pat nepamanām, ka vakarā skatoties televizotu kaut kur pazūt cepumu paciņa.

Vērts zināt dažus vienkāršus trikus, kā cīnīties ar izsalkumu, kā to apmānīt, lai roka nestieptos pēc uzkodām ēdienu starplaikos.

1. Dzer daudz ūdens. Katru rītu izdzer glāzi minerālūdens (vislabāk negāzēta) ar citrona sulu. Tas ir veids ka palīdzēt organismam attīrīties no toksiskām vielām. Toties glāze ūdens izdzerta pirms katras ēdienreizes, piepilda kuņģi.

2. Ēšanas laikā nerunā. Aktīvi diskutējot ēšanas laikā, kopā ar ēdienu tu norij daudz gaisa, tas izraisa nepatīkamu vēdera uzpūšanos, kā arī problēmas ar vielmaiņu.

3. Neēd lasot, strādājot pie datora vai skatoties televizotu. Nodarbināta ar darba izpildi vai sekojot līdzi notiekošajam televizora ekrānā vai grāmatas lappusēs nepamanīsi, kā pēkšņi pazūd čipšu paka vai vesela šokolādes tāfelīti. Tieši tāpēc arī kinoteātrī nepērc popkornu.

4. Ēdienkartē iekļauj produktus, kuri bagāti ar šķiedrvielām - dārzeņus, augļus, pākšaugus, pilngraudu maizi, rupja maluma putraimus. Tie veicina gremošanu un attīra organismu no pārpalikumiem un toksiskām vielām. Šie produkti labi izraisa sāta sajūtu, tāpēc apēdot pat nelieku porciju jutīsies paēdusi, bet organisms saņems vērtīgu uzturvielu devu.

5. Ēdot, izbaudi katru kumosu. Nekad neēd steigā. Ēdot, ilgi un pamatīgi sagremo katru kumosu, izbaudot pilnu ēdiena garšas gammu. Starp kumosiem ieturi pauzi. Jo ilgāk ilgst maltīte, jo ātrāk parādas sāta sajūta. Turklāt, jo ēdiens ir labāk sagremots, jo vieglāk organismam to pārstrādāt.

6. Nesniedzies uzreiz pēc papildus porcijas. Ja, apēdot vienu porciju, vēl jūties izsalkusi, nogaidi vismaz 15 minūtes un tikai tad sniedzies pēc papildus porcijas. Cilvēka smadzenes tikai pēc 15 minūtēm izsūta signālu, kurš liek mums saprast, ka jūtamies paēduši. Tāpēc nogaidi šīs būtiskās 15 minūtes, un visticamāk nemaz nevēlēsies vēl papildus porciju.

7. Izsalkumu labi mazina ledus gabaliņu sūkāšana. Sasaldē minerālūdeni, tēju bez cukura vai sulu. Ēdienreižu starplaikos, kad uznāk kāre sniegties pēc kādas uzkodas, pasūkā ledus gabaliņu.

8. Neej veikalā izsalkusi. Ja ieejot pārtikas veikalā būsi izsalkusi, tad pilnīgi negribot puse no tava iepirkuma groziņa sastāva būs pilnīgi nevajadzīga un nepārdomāta. Tajā būs viss, ko var ātri apēst.

9. Pasniedz ēdienu uz mazākiem šķīvjiem. Ēdiena porcija pasniegta uz mazākiem šķīvjiem izskatās lielāka, nekā ir īstenībā. Sarīvēta, sagriezta vai sadalīta daļās ēdiena porcija arī izskatās lielāka.

10. Nekad neēd citu mājinieku neapēstās porcijas. Daudzas mamiņas atzīst, ka bieži gadās apēst bērnu neapēstās maizītes, iekostos cepumus, vai nepabeigtās pusdienas.

Pieauguša cilvēka pareizs sabalansēts uzturs balstās uz trīs līdz piecām pamatēdienreizēm, kuru sastāvā ir olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, minerālvielas, vitamīni.

Dietologi iesaka piecas ēdienreizes, kuras ir mazākas, bet biežak, tad arī būs vieglak atturēties no ēšanas ēdienreižu starplailkos.

Atrodi kādu interesantu nodarbi, kura palīdzēs tev aizmirst par uzkodām. Katra no mums zin, ka visvairāk apēdam mājās esot, skatoties televizoru un garlaikojoties.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu