Modeļu aģentūru īpašnieki vervējuši meitenes seksuālai izmantošanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Valsts policijas (VP) Narkotiku apkarošanas biroja 2. nodaļas darbiniekiem izdevies atklāt divas modeļu aģentūras, kuru aizsegā nepilngadīgas meitenes un sievietes no Latvijas tika vervētas un nosūtītas uz dažādām Eiropas valstīm seksuālai izmantošanai.

Viena no aģentūrām ir «Modeles.lv», ko vadīja Latvijas pilsonis Ruslans, savukārt otra aģentūra ir «WWWmanagement», ko vadīja Latvijas pilsone Olga kopā ar savu horvātu draugu.

Aizdomās par šā nozieguma izdarīšanu policija aizturējusi vairākas personas, tostarp aģentūru īpašniekus, preses konferencē pastāstīja VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes Narkotiku apkarošanas biroja 2. nodaļas jeb nodaļas cīņai ar cilvēku tirdzniecību priekšnieks Artūrs Vaišļa.

Vienā gadījumā modeļu aģentūras īpašnieks 1974. gadā dzimis Latvijas pilsonis Ruslans vervēja meitenes uz dažādām Eiropas valstīm — Lielbritāniju, Franciju, Itāliju, Vāciju, Somiju, kā arī ārpus Eiropas Savienības uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem seksuālo pakalpojumu sniegšanai vairākiem pastāvīgiem, ļoti bagātiem klientiem. Pusi no seksuālo pakalpojumu sniegšanas rezultātā saņemtās atlīdzības parasti saņēma Ruslans.

Kopā ar šo Latvijas pilsoni līdzdarbojās kāds Krievijas pilsonis A. Tieši viņš izvēlējās, kuras meitenes no Ruslana modeļu aģentūras nosūtīt šai verdzībai. Krievijas pilsoni aizturēja Lielbritānijas tiesībsargājošās institūcijas, un pret viņu jau sākta tiesvedība.

Savukārt šā gada 12. maijā Latvijas pilsonis atzīts par aizdomās turēto Krimināllikuma 154.1 panta 2. daļas un 1651. panta 2. daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā. Pret šo personu Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai lūgts sākt kriminālvajāšanu. Lietas materiāli apkopoti septiņos sējumos.

Lai gan pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka Ruslans regulāri nosūtījis seksuālai izmantošanai trīs nepilngadīgas un vairākas pilngadīgas personas, un, neraugoties uz procesa virzītāja lūgumu atstāt negrozītu piemēroto drošības līdzekli apcietinājumu, šā gada 29. aprīlī Rīgas apgabaltiesa pieņēma lēmumu par drošības līdzekļa — apcietinājuma — atcelšanu Ruslanan. Viņam piemērots drošības līdzeklis — nodošana policijas uzraudzībā un papildu drošības līdzeklis — aizliegums izbraukt no valsts.

Šīs lietas aizsākums meklējams 2008. gadā, kad uz aizdomu pamata par iespējamu cilvēku tirdzniecību Lielbritānijā, Sauthemptonas lidostā, tika iztaujātas divas nepilngadīgas 16 un 17 gadu vecas Latvijas pilsones, kuras pateica, ka pēc atlidošanas galapunktā viņām jādodas uz viesnīcu, kur viņām rezervētas istabas un sagaidīs vīrietis A. Viena no nepilngadīgajām tikai lidmašīnā no otras meitenes uzzināja, ka viņas tiek sūtītas pie vīrieša seksuālo pakalpojumu sniegšanai, solot par to 1000 eiro (710 latu) katrai.

Kā norādīja policijas pārstāvis, iegūtā informācija liecināja par nepārprotamu bērnu tirdzniecības gadījumu. Uz aizdomu pamata par nepilngadīgo meiteņu pasūtīšanu seksuālajai izmantošanai Lielbritānijā tika aizturēts Krievijas pilsonis A. Pret personu grupu, kura, darbojoties abās valstīs, mēģināja nosūtīt no Latvijas meitenes seksuālai izmantošanai uz Lielbritāniju, izmantojot Latvijas policijas sakaru virsnieka Lielbritānijā atbalstu, 2008. gada 17. septembrī tika sākta kopēja izmeklēšana ar Lielbritānijas policiju pēc Krimināllikuma 154.1 panta 2. daļas — par cilvēku tirdzniecības faktu, ja tas izdarīts attiecībā pret nepilngadīgajām.

Uz aizdomu pamata par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu šā gada 27. janvārī tika aizturēts agrāk nesodīts jau minētais Ruslans, kurš tika atzīts par aizdomās turēto minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, un attiecībā pret viņu tika piemērots drošības līdzeklis — apcietinājums.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā un tiesiskās palīdzības lūguma Apvienotajai Karalistei ietvaros tika iegūta informācija, ka modeļu aģentūras īpašnieks Ruslans mantkārīgā nolūkā nodarbojās ar sieviešu un nepilngadīgu meiteņu no Latvijas vervēšanu un nosūtīšanas organizēšanu uz dažādām ārvalstīm seksuālai izmantošanai. Ruslans pazīstams ar Krievijas pilsoni A., pēc kura lūguma Ruslans regulāri viņam sūtīja savas modeļu aģentūras modeļu fotogrāfijas pa e-pastu, pēc kā A. izvēlējās sev tīkamas meitenes, kuras vēlāk pēc A. norādēm tika nosūtītas uz dažādām Eiropas valstīm.

Pēc Apvienotās Karalistes Kroņa prokuratūras sniegtās informācijas, Krievijas pilsonim A. tika uzrādīta apsūdzība par personu iesaistīšanu prostitūcijā un notiek tiesas process.

Ņemot vērā, ka šajā sfērā jaunām meitenēm un sievietēm ir liels risks kļūt par cilvēku tirdzniecības upuriem, jo īpaši, ja modeļu aģentūrā neseko līdzi tam, kas notiek ārvalstīs ar jauno modeli, kura tikusi nosūtīta strādāt, policija pievērš pastiprinātu uzmanību informācijai par iespējamu nepilngadīgu personu iesaistīšanu prostitūcijā, cilvēku tirdzniecību.

Šis ir otrais kriminālprocess, kas tiek izmeklēts pēc Krimināllikuma 154.1 panta un kurā aizdomās tiek turēti modeļu aģentūras pārstāvji.

Otrs kriminālprocess sākts jau 2007. gada 12. jūlijā par cilvēku tirdzniecību uz ārvalsti Itāliju seksuālai izmantošanai, kas izdarīts personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un attiecībā pret nepilngadīgo, kas notika 2007. gada janvārī.

Policija informē, ka 2007. gada 28. decembrī par aizdomās turēto minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā tika atzīta agrāk nesodīta modeļu aģentūras direktore 1972. gadā dzimusī Olga. Ņemot vērā, ka sievietes apgādībā atradās mazgadīgs bērns, kurš slimoja, viņai tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Savukārt saistībā ar to, ka Olgas vecākā (16 gadu vecā) meita regulāri darbojās Milānā kāda horvāta aģentūrā, Olgai tika atļauts izbraukt no valsts pie meitas.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka aptuveni laika posmā no 2003. gada līdz 2007. gada 28. decembrim Olga kopā ar savu iespējamo līdzdalībnieku Horvātijas pilsoni N. nodarbojās ar cilvēku tirdzniecību uz Itāliju seksuālai izmantošanai, kas tika veikts personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un attiecībā pret nepilngadīgām un pilngadīgām personām.

Olga piedāvāja meitenēm un jaunajām sievietēm, kuras atbilst modeļu izskatam, caur aģentūru strādāt Itālijā modeļu biznesā. Direktore stāstīja, ka dzīvošana Milānā būs nodrošināta un par to vajadzēs maksāt tikai tad, kad modele sāks strādāt, kā arī, ka aviobiļeti līdz Milānai meitenēm nopirks aģentūra, ja modeles nevarēs to iegādāties. Pirms meiteņu braukšanas uz Itāliju Olga ar meiteņu vecākiem noslēdza līgumus, kā arī noformēja atļaujas meiteņu izbraukšanai uz Itāliju, Milānu, kur savervētās meitenes sagaidīja Itālijas modeļu aģentūras īpašnieks Horvātijas pilsonis N.

Pēc tam N. veica pārrunas, kuru laikā, izmantojot psiholoģiskās metodes un zināšanas, meitenes mēģināja pierunāt un stājās ar viņām seksuālajās attiecībās, apzinoties, ka meitenes vēl nav sasniegušas pilngadību. Ja psiholoģiskā ietekmēšana izraudzītajai meitenei neiedarbojās, N. norādīja uz parādiem, kas meitenēm radās saistībā ar fotografēšanos un tērpu iegādi modeļu darbam, un lika «atstrādāt», meitenēm stājoties seksuālās attiecībās ar viņu un ar pirmstiesas izmeklēšanas laikā precīzi nenoskaidroto N. draugu. Meitenes piekrišanas gadījumā notika seksuāla rakstura kontakts ar N., un meitene palika Milāna strādāt par modeli un apmeklēt kastingus, bet atteikuma gadījumā N. mēģināja ar citu meiteņu starpniecību pārliecināt meitenes, kuras atteikušās stāties ar N. seksuālajās attiecībās, secinājusi policija.

Ja arī turpmāk meitene atteicās un sāka izrādīt neapmierinātību ar notiekošo, tad N. norādīja nepatiesus iemeslus par meiteņu īpašībām vai uzvedību un nosūtīja atpakaļ uz Latviju. Meitenēm atrodoties Milānā, tika noteikts stingrs režīms, ko kontrolēja gan Olga, atrodoties Milānā, gan N., kas meitenēm jāievēro, turklāt viņām tika pieprasīts nodot glabāšanai pases un Latvijas/Itālijas teritorijā darbojošās tālruņu SIM kartes. Pirms meiteņu izbraukšanas no Latvijas uz Itāliju N. regulāri sazvanījās ar meitenēm un neuzkrītoši, aplinkus norādīja, ka veiksmīgas karjeras veidošanai meitenei būs jāapsver iespēja par seksuālajām attiecībām ar viņu un modes biznesā iesaistītiem vīriešiem. Itālijas modeļu aģentūrā parasti atradās 10–15 meitenes, un visas meitenes bija no Latvijas, noskaidrojusi policija.

No kriminālprocesā esošajiem materiāliem izriet, ka Olga bija informēta un zināja par N. uzmākšanos un seksuāla rakstura attiecībām ar meitenēm. Olga neveica nekādas darbības, lai informētu meitenes vai viņu vecākus, vai valsts institūcijas pārstāvjus par notiekošo, kā arī neveica nekādas darbības, kuras novērstu šo noziedzīgo nodarījumu, kas tika vērsts pret meitenēm, tostarp pret nepilngadīgām personām, un Olga ne vien neinformēja, nenovērsa noziedzīgo nodarījumu, bet gan turpināja vervēt jaunas meitenes un viņas vest personīgi vai sūtīt uz Itālijā, Milānā, esošo modeļu aģentūru, kur psiholoģiski ietekmētas meitenes stājās dzimumattiecībās ar N., teikts procesa materiālos.

Bez cietušo meiteņu liecībām kriminālprocesa ietvaros tika noskaidrotas un nopratinātas liecinieku statusā vairākas meitenes, tostarp nepilngadīgas, un to vecāki, kuri savās liecībās apstiprina minētos notikumus, kas norisinājušies Milānā esošajā modeļu aģentūrā, un ar tām saistītās personas.

Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā cietušajām meitenēm tika nozīmēta psiholoģiskā izpēte, kuras laikā tika konstatēta meiteņu novešana bezpalīdzības stāvoklī un tā izmantošana nolūkā piespiest meitenes stāties dzimumattiecībās, kā arī konstatētas esošas un iespējams paliekošas psiholoģiska rakstura traumas meiteņu uzvedībā un tālākā dzīves gaitā.

Nopratināta kā aizdomās turētā Olga savu vainu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā neatzina un pilnībā noliedz, ka būtu bijusi informēta par N. mēģinājumiem stāties seksuālajās attiecībās ar modelēm, kā arī noliedz, ka kāda no meitenēm būtu informējusi par N. minētajām darbībām. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā Olgai tika piedāvāta iespēja veikt poligrāfisko ekspertīzi jeb melu detektoru, no kuras viņa kategoriski atteicās, informēja policijā.

Sadarbībā ar «Eirojust» Hāgā 2009. gada janvārī notika darba tikšanās, kur piedalījās Latvijas un Itālijas policijas un prokuratūras pārstāvji, kas būtiski paātrināja tiesiskās palīdzības lūgumu kvalitatīvu un laikus izpildi.

Izvērtējot lietas materiālus to kopumā un savstarpējā sakarībā, pirmstiesas izmeklēšana secināja, ka Olgas darbībās saskatāmas Krimināllikuma 1541. panta 2. daļas paredzētās noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes un vakar, 25. maijā, Narkotiku apkarošanas biroja darbinieki nosūtīja šos kriminālprocesa materiālus Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai, lūdzot pret Olgu sākt kriminālvajāšanu. Šajā procesā kopumā ir četri sējumi.

Kā viens no preventīvajiem pasākumiem, kas novērstu šādu gadījumu atkārtošanos un aizstāvētu nepilngadīgo tiesības un intereses, jāvērtē 5. maijā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi par kārtību, kādā bērnus var iesaistīt aktivitātēs un pasākumos, kas saistītas ar ārējā izskata demonstrēšanu, uzskata policija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu