Pēc pretgripas vakcīnas bērniem trīs reižu lielāks risks nonākt slimnīcā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No video

Pretēji nereti dzirdētiem gripas vakcīnu reklamētāju apgalvojumiem, vakcīna ar inaktivizētu (nedzīvu) vīrusu, izrādās, nav efektīvs līdzeklis ar gripu saistītu hospitalizāciju novēršanā bērniem, īpaši attiecībā uz tiem, kas slimo ar astmu.

Saskaņā ar jauna, 19. maijā Amerikas Torakālās Medicīnas Biedrības 105. starptautiskajā konferencē San Diego prezentēta pētījuma rezultātiem, bērniem, kas vakcinēti pret gripu ir trīs reižu lielāks risks nonākt slimnīcā nekā viņu vienaudžiem, kas vakcīnu nav saņēmuši.

«Iespējamās bažas, ka vakcinācija varētu saistīties ar astmas saasināšanos virknē iepriekš notikušu pētījumu nav pierādījušās,» stāsta medicīnas doktore Avni Joši no Mayo klīnikas Ročesterā, Masačūsetas štatā (ASV), «tomēr pārliecinoša atbilde par vakcīnas efektivitāti tā arī nebija iegūta.«

Jautājums ir būtisks, jo gan ASV, gan Latvijā oficiāli tiek rekomendēta profilaktiska ikgadēja veselu bērnu vakcinācija. ASV - no 6 mēnešiem līdz 18 gadiem, Latvijā pagaidām no 6 mēnešiem līdz 2 gadiem, diapazonu pagarinot līdz 18 gadiem hronisku saslimšanu gadījumos.

Pētījuma mērķis bija noskaidrot trivalentās (sastāvā ietilpst 3 antigēni) inaktivizētās vakcīnas (TIV) efektivitāti bērniem kopumā, atsevišķi izdalot ar astmu slimojošo bērnu grupu.

Lai noteiktu vai vakcinācija ar TIV samazina ar atbilstošu diagnozi saistītu bērnu hospitalizāciju skaitu, pētnieki apkopoja Mayo klīnikā pieejamos datus no astoņām gripas sezonām. Tika atlasīti 263 bērni vecumā no sešiem mēnešiem līdz 18 gadiem, kuriem laikā no 1996. g. līdz 2006. g. klīnikā tika laboratoriski noteikta saslimšana ar gripas vīrusu. Pētnieki par katru bērnu noskaidroja, vai viņš bija vai nebija saņēmis gripas vakcīnu, astmas statusu un hospitalizācijas nepieciešamību slimības laikā.

Atklājās, ka bērniem, kas bija vakcinējušies pret gripu ar TIV bija trīs reizes lielāks hospitalizācijas risks nekā tiem bērniem, kas vakcīnu saņēmuši nebija. Ievērojami paaugstināts hospitalizācijas risks bija arī vakcinētajiem astmātiskajiem bērniem, turklāt tā līmeni neietekmēja tādi faktori, kā apdrošināšanas plāni vai astmas smaguma pakāpe.

«Mūsu atklājumi uzdod jautājumus par vakcīnas efektivitāti,» secina dr. Joši, «taču tie nepierāda, ka vakcinācija pati ir hospitalizācijas iemesls.» «Nepieciešami papildu pētījumi ne vien imūnatbildes, bet arī efektivitātes noteikšanā dažādām pretgripas vakcīnām ar astmu slimojošiem bērniem.«

lasīt šeit

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu