Un atkal, jau kuro vakaru: pilnīgs krahs gultā!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Erekcijas traucējumi nav tikai gados vecāku vīriešu nelaime. Savā psihoterapeites praksē redzu, ka arvien biežāk šī problēma skar arī jaunus vīriešus.

Ja vien vīrietim nav onkoloģisku slimību, smagu iekaisumu, asinsvadu problēmu, cukura diabēta vai citas nopietnas organisma slimības, visbiežāk erektilās disfunkcijas pamatā ir psiholoģiska rakstura problēmas. Ja pāris nespēj delikāti, ar sapratni un iejūtību runāt par problēmas iemesliem, cieš vīrieši un kopā ar viņiem arī partneres.

Kā gan sieviete jūtas un ko domā brīdī, kad vīrietis sāk izvairīties no tuvības, ir nomākts erekcijas traucējumu dēļ?

Meklē vainu sevī

Tipiskākā kļūda, ko sievietes nereti šādā brīdī pieļauj, — sāk meklēt vainu sevī. Visu laiku man ar vīrieti bijis tik labi, bet tagad vairs ne. Varbūt neesmu pietiekami seksīga, iekārojama? Arī skriet pēc jaunas veļas vai veikt krūšu plastisko operāciju šādā brīdī nebūs lielas jēgas. Brīdī, kad vīrietim nav erekcijas, kārdināšana būs velta, gluži otrādi — var panākt pretēju efektu.

Mans padoms — noteikti nemeklēt vainīgo ne sevī, ne otrā cilvēkā. Erekcijas kvalitāti, lai cik grūti to dažkārt ir pieņemt, lielā mērā nosaka pāra attiecību kvalitāte. Tā vietā, lai meklētu vainīgo, sievietei jāspēj nedaudz iejusties psihoterapeita lomā un mēģināt saprast savu vīrieti.

Kas mainījies pāra attiecībās, kā vīrietis jūtas, kas viņa dzīvē, darbā vairs nav kā agrāk? Būtiski ir arī tas, kā jūtas pati sieviete, kādas ir attiecības ar bērniem, vecākiem. Ļoti bieži, saprotot pārmaiņas un to ietekmi, tiks rasta atbilde arī uz jautājumu, kāpēc mazinās vai vispār pazūd erekcija. Izstāstot savu sāpi otram, daloties problēmā un jūtot, ka viņš tiek pieņemts tāds, kāds ir, vīrietim atkal var atgriezties ticība sev, saviem spēkiem un reizē ar tiem — arī erekcija.

Cik bieži jānodarbojas ar seksu?

Dažkārt pārim ir svarīgi uzdot sev jautājumu, cik vispār ģimenē liela loma atvēlēta seksam. Nereti pāra attiecībās sekss nebūt nav primārais. Pāri var saistīt kopīgas intereses, hobiji, dzīves uztvere. Varbūt sabiedrības spiediena ietekmē, sieviešu žurnālos lasītais liek saspringt un padarīt seksu par problēmu: «ja nu man nav tik bieži kā citiem, laikam esmu nepilnvērtīgs, ar mani kaut kas nav kārtībā». Svarīgi atcerēties, ka seksā nepastāv nekādi kanoni. Vienam norma ir reizi mēnesī, citam — divas reizes dienā.

Taču arī pāru starpā, atklājoties un uzticoties, vienmēr pastāv risks, ka kaut kas paliek noklusēts, līdz galam neizpausts. Nereti, parādoties problēmām ģimenē, arī erekcijas traucējumiem, vīrietis meklē gadījuma attiecības, lai apliecinātu savu varēšanu, meklē sev mīļākās. Ja vīrietis to slēpj, erekcijas traucējumus droši vien atrisināt nevarēs.

Nespēj veidot tuvas attiecības

Cits faktors, kas var kavēt erekcijas problēmu risinājumu, meklējams nespējā veidot tuvas attiecības. Ļoti daudzi vīrieši baidās veidot ilgstošas, tuvas attiecības, to vietā izvēloties gadījuma seksu, bet bez šādas atklātības savukārt nav iedomājamas ilgstošas un kvalitatīvas seksuālās attiecības.

Problēma sakņojas mazvērtības kompleksos, audzināšanā vai citos personības attīstības traucējumos, kurus risināt var palīdzēt psihoterapeits. Ja psiholoģiskās problēmas netiks atrisinātas, arī erekcijas traucējumi diemžēl paši neizzudīs.

Ja sekss daudzus gadus ar partneri bijis labs, bet vīrietim pēkšņi pazūd erekcija, varbūt vīrietis šīs attiecības pārāk daudz kontrolējis ar prātu, darījis to sabiedrības spiediena rezultātā — lai ir ģimene, bērni, bet faktiski sekss viņam bijis mazsvarīgs. Varbūt seksam ir citi aizvietojoši faktori — spēļu zāles, narkotikas?

Jāatceras, ka ātrs erekcijas problēmu risinājums nav iespējams. Var palīdzēt tabletes, tās var un vajag lietot, taču, ja traucējumu pamatā ir nopietni psiholoģiski traucējumi, psihoterapija un risinājuma meklējumi var ilgt pat vairākus gadus.

Katrā ziņā nevajag baidīties no problēmu risināšanas, jāsaņemas un jāsāk — tas noteikti būs daudz labāk nekā nedarīt neko.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu