No normatīvajiem aktiem plāno izslēgt visas ar aizsargbūvēm saistītās normas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien otrajā lasījumā pieņēma grozījumus Civilās aizsardzības likumā, kas paredz izslēgt no likuma normas, kas saistītas ar aizsargbūvēm, jo gandrīz visas aizsargbūves atrodas neapmierinošā tehniskā stāvoklī un tās nevar izmantot iedzīvotāju aizsardzībai no katastrofu izraisīto postošo faktoru iedarbības.

Likumprojekta anotācijā arī minēts, ka pēdējo 17 gadu laikā aizsargbūvju saglabāšanai un uzturēšanai netika iedalīti līdzekļi, tāpēc gandrīz visas aizsargbūves atrodas neapmierinošā tehniskā stāvoklī un tās nevar izmantot iedzīvotāju aizsardzībai no katastrofu izraisīto postošo faktoru iedarbības.

Aizsargbūvju tehniskais stāvoklis ar katru gadu pasliktinās, un to atjaunošanai nepieciešamo līdzekļu apjoms nepārtraukti pieaug, bet aizsargbūvju vērtība samazinās.

Noņemot aizsargbūvēm to statusu, aizsargbūvju īpašnieki varēs lemt par aizsargbūvju turpmāko izmantošanu pēc saviem ieskatiem.

Kā iepriekš ziņots, saskaņā ar pērn oktobrī valdībā izskatīto informatīvo ziņojumu gandrīz visas valstī izvietotās 311 aizsargbūves atrodas neapmierinošā tehniskā stāvoklī, jo pēdējo 17 gadu laikā būvju saglabāšanai un uzturēšanai netika iedalīti līdzekļi.

Pēc pilsētu un rajonu pašvaldību, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotajiem datiem, 2000.gada 1.janvārī valstī bija 384 aizsargbūves, savukārt 2008.gadā - 311.

Apsekojot visas valstī esošās aizsargbūves, novērtējot to tehnisko stāvokli un veicot nepieciešamos aprēķinus aizsargbūvju atjaunošanai un demontāžai, kā arī atjaunoto aizsargbūvju uzturēšanai, atbildīgie dienesti konstatējuši, ka no 311 patlaban valstī atrodamajām aizsargbūvēm 177 pieder komersantiem, 46 - pašvaldību iestādēm, bet 88 - valstij.

Ceturtdaļā aizsargbūvju konstatēti nesošo konstrukciju bojājumi, 24% - uzkrājies ūdens, 36% - drenāžas sistēmas bojājumi, 35% - demontēti aizsarghermētiskie slēģi, 28% - demontētas durvis, 37% - demontēta apkures sistēma, 44% - demontēta ventilācijas sistēma, 38% - demontēta kanalizācijas sistēma, 40% - demontēta elektroapgādes sistēma, savukārt nevienā no aizsargbūvēm patlaban nav nomainīti filtrācijas-ventilācijas iekārtu absorbcijas filtri.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu