Patiesība vai risks? Par papardes ziedu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tuvojas vasaras saulgrieži un svētki, kuri mums, biedrībai «Papardes zieds» ir īpaši tuvi, — Jāņi. Tieši tāpēc vēlamies nedaudz dalīties pārdomās un zināšanās par papardes zieda meklēšanu Jāņu naktī un visās pārējās gada dienās.

Varētu šķist, ka informācijas pārpilnības laikmetā mēs visas esam superinformētas, superizglītotas un superprātīgas, jo sevišķi jomās, kas vistiešākā veidā ietekmē mūsu labsajūtu un dzīves kvalitāti. Diemžēl pēdējā laika pieredze, pat nespekulējot, kādu iespaidu uz mūsu dzīvi atstājusi (un atstāj) ekonomiskā krīze, liecina, ka kļūstam tikai un vienīgi apmulsušākas un vairāk sapinušās, īsti nezinot, kam uzdot sasāpējušos jautājumus un kuriem avotiem uzticēties. Un bieži vien atgriežamies pie aklas ticības draudzeņu padomiem, mammas pieredzei un vecmāmiņu metodēm, jo tie, kuri mūs mīl, taču nemelo un vēl tikai to labāko.

Skumji, bet fakts — mīlestība vien nekādi nevar aizstāt zinātniskus pētījumus un informētu profesionāļu padomus, tāpēc brīžos, kad lēmumi skar mūsu veselību un, iespējams, pat dzīvību, paļauties uz mītiem, nostāstiem, komentāriem internetā un «es zinu vienu beibi, kam bija tā...» ir augstākajā mērā riskanti un bezatbildīgi.

Tev ir tiesības saņemt augstvērtīgu informāciju un tev draudzīgus veselības pakalpojumus. Un neatkarīgi no tā, vai persona tev pretī ir ģimenes ārsts, kurš ārstēja tavu šarlaku, kad tev bija septiņi gadi, speciālists, pie kura esi nosūtīta uz konsultāciju, vai arī aptiekārs tavā tuvākajā aptiekā, viņiem jārīkojas tavās interesēs un savu iespēju robežās jāpalīdz tev.
Ņemot vērā veselības aprūpes profesionāļu aizņemtību, ir dažas ābeces patiesības, kuras tev jāzina, taču vienmēr esi droša uzdot jautājumus, iztaujāt ārstus, meklēt dažādus informācijas avotus un lasīt lietošanas instrukcijas!

Prezervatīvi — vīriešu un sieviešu — joprojām ir vienīgā kontracepcijas metode, kas, pareizi lietota, pasargā gan no nevēlamas grūtniecības, gan no seksuāli transmisīvām infekcijām (STI), ieskaitot cilvēka imūndeficīta vīrusu (HIV). Prezervatīvu iegādei nav vajadzīga ārsta recepte, un tos tirgo aptiekās, lielveikalos, degvielas uzpildes stacijās, kioskos, speciālos automātos dažādās izklaides vietās. Paciņa kvalitatīvu prezervatīvu (trīs gabali) maksā zem lata, un iepakojumā vienmēr ir izsmeļoša lietošanas instrukcija ar bildēm.

Pārtrauktais dzimumakts, kas angliski runājošās valstīs pazīstams arī kā «izvelc un lūdzies» metode un balstās uz to, ka dzimumloceklis no vagīnas tiek izvilkts pirms ejakulācijas. Tā ir laimes spēle, kurā veicas tikai dažiem, turklāt tas sagādā daudz stresa visiem iesaistītajiem, līdz ar to mazina baudu.

Avārijas kontracepcija ir palielināta hormonu deva vienā vai divās tabletēs, kas paredzēta lietošanai 72 stundu laikā pēc nedroša dzimumakta (ja plīsis prezervatīvs, ja nav lietota neviena kontracepcijas metode), lai novērstu nevēlamas grūtniecības iestāšanos, taču tā nevar pasargāt no inficēšanās ar STI. Avārijas kontracepcijas iegādei Latvijas aptiekās nav nepieciešama ārsta recepte, viena deva maksā apmēram 10 latus. Tā paredzēta ārkārtas gadījumiem. Lai pastāvīgi izsargātos no nevēlamas grūtniecības, jāizvēlas cita metode!

Ja nu gadījusies ārkārtas situācija, ir svarīgi atzīt sev: pastāv iespēja, ka esi stāvoklī, un pēc iespējas ātrāk darīt visu iespējamo, lai to noskaidrotu.

Grūtniecības testus var nopirkt visās aptiekās, to cena ir, sākot no 60 santīmiem. Tests reaģē uz grūtniecības izraisītām izmaiņām urīnā un, jo sevišķi atkārtoti veikts, ir pietiekami uzticams, lai saprastu, vai ir iemesls steigties pie ginekologa uz nopietnāku pārbaudi. Taču jāņem vērā, ka no dzimumakta līdz tādai grūtniecības stadijai, kuru var noteikt tests un veselības aprūpes profesionāļi, var paiet līdz pat trim nedēļām.

Lai pārbaudītu, vai tev kāds nav «uzdāvinājis» kādu STI, dodies pie ginekologa un lūdz padomu, jo testi ir dažādi un diemžēl nav lēti, taču šādā veidā iespējams «nopirkt» drošības sajūtu un zināt, ka ar tevi viss ir kārtībā.

HIV testus veic Latvijas Infektoloģijas centrā, veselības centros un laboratorijās visā Latvijā. Tests ir konfidenciāls, un pirms tā ārsts ar tevi aprunāsies un palīdzēs, ja tas izrādīsies vajadzīgs.

Mākslīga grūtniecības pārtraukšana (aborts), pēc sievietes pieprasījuma, Latvijā ir legāls līdz 12. grūtniecības nedēļai, pēc tam to veic tikai tad, ja grūtniecība apdraud sievietes veselību vai dzīvību vai arī auglim konstatēti nopietni iedzimti defekti. Grūtniecības pārtraukšanu pēc konsultācijas ar ārstu un analīzēm veic kvalificēti speciālisti ārstniecības iestādēs.
Nelegāli aborti, ko veic nekvalificēti cilvēki vai grūtniece pati, ir ļoti bīstami un apdraud sievietes dzīvību.

Pastāvīgās kontracepcijas metodes (hormonu tabletes, plāksteri, riņķi, implanti un injekcijas, spirāles, sterilizācija) pieejamas tikai ar ārsta konsultāciju un palīdzību. Pieejamo metožu klāsts ir plašs. Atšķiras gan tas, cik daudz uzmanības tev nāksies pievērst savai kontracepcijai (tablete katru dienu, plāksteris reizi nedēļā vai pieci gadi ar hormonālo spirāli), gan tas, cik par to nāksies maksāt. Ja šķiet, ka pastāvīga kontracepcijas metode ir tas, kas tev vajadzīgs, atrodi laiku, lai apciemotu draudzīgu ginekologu un apspriestu ar viņu visus plusus un mīnusus.

Neviena no pastāvīgajām kontracepcijas metodēm nepasargā no STI! Tas nozīmē: pat tad, ja tu izmanto kādu no šīm metodēm, katrs jauns partneris nozīmē vai nu STI testus, vai arī prezervatīva lietošanu!

Hormonu kontracepciju pasaule pazīst kopš 1960. gada, un šo 50 gadu laikā tā attīstījusies tikpat strauji, cik automašīnas, telefoni un skaitļojamās mašīnas jeb datori. Mūsdienu hormonu kontracepcija pakļauta tieši tam pašam spiedienam, kam jebkurš cits plaša patēriņa produkts brīvajā tirgū — konkurence savā starpā liek farmaceitiskajām kompānijām nepārtraukti uzlabot savu produkciju, un nu jau hormonu kontracepcija sola savām lietotājām labāk ādu, spīdīgākus matus un stiprākus nagus, samazinātu ķermeņa apmatojumu un «tikšanu vaļā» no ikmēneša asiņošanas.

Ar stāstiem par problēmām, kas gadījušās, lietojot kontracepciju, ir tāpat kā ar negadījumiem civilajā aviācijā — cilvēki stāsta citiem par vienu lidmašīnu, kam gadījusies ķibele, nevis par simtiem tūkstošiem lidmašīnu, kas katru dienu mierīgi paceļas, nolaižas, laikā sasniedzot savu mērķi. Tieši tāpat tie, kas biedē sievietes ar dažādām baisām blakus parādībām, nemēdz pieminēt tos simtus tūkstošus sieviešu, kuras ir veiksmīgi izvēlējušās sev visērtāko kontracepcijas metodi un ir ar to apmierinātas!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu