Rektori iebilst pret algas griestu noteikšanu augstskolās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Latvijas Universitāšu asociācija, kurā pārstāvētas visas sešas universitātes Latvijā, nosūtījusi vēstuli vairākām valsts amatpersonām, aicinot neiekļaut valsts augstskolas vienotajā valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības sistēmā, kas ierobežotu augstskolu darbinieku atalgojuma apmērus.

Pašreizējā redakcijā likumprojekts par vienotās atlīdzības sistēmu paredz, ka valsts augstskolās un to izveidotajās iestādēs amatpersonu mēnešalgas apmērs nevar pārsniegt mēnešalgu maksimālos apmērus, kādi ir noteikti līdzīgas sarežģītības un atbildības amatiem valsts iestādēs.

Augstskolu pārstāvji vēstulē bažījas, ka šādi ierobežojumi liegs Latvijas augstskolām konkurēt ar ārvalstu augstskolām labāko mācībspēku piesaistē, kā arī projektu piesaistīšanu no biznesa un ārvalstīm, kas draud ar augstākās izglītības pazemināšanos valsts augstskolās.

Uzsvērts arī, ka augstskolas, bet īpaši universitātes, pildot sava dibinātāja - valsts - uzlikto misiju, konkurē darba tirgū kopumā, nevis tikai ar valsts pārvaldi, un vairākās valsts augstskolās budžeta studiju finansējuma daļa veido mazāk par pusi no ieņēmumiem. Šāda likuma pieņemšanas rezultātā augstskolas zaudēs stimulu piesaistīt līdzekļus.

«Līdz šim centralizēti regulēta darba algu sistēma nav spējusi un arī šī likuma ietvaros nespēs klasificēt ļoti lielās atšķirības starp augstskolām, to darbības mērķiem un iekšējo funkcionalitāti,» uzsver vēstules autori.

Atsakoties no augstskolu iekļaušanas šajā likumprojektā, amatpersonas tiek aicinātas augstākās izglītības un zinātnes pārvaldībā vairāk ieviest sistēmas pašregulējošus normatīvus, prasot caurspīdību darbībā un kontrolējot rezultātus.

«Šis princips - valsts atteikšanās no tiešas procesa regulācijas, bet orientācija uz rezultāta kontroli - ir visu Eiropas un pasaules atzītāko augstākās izglītības politikas ekspertu vienota atziņa,» norādīts vēstulē.

Vēstuli parakstījis Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektors Juris Skujāns, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Ivars Knēts, Daugavpils universitātes rektors Arvīds Barševskis un Liepājas universitātes rektors. Latvijas Universitātes rektora Mārča Auziņa vietā parakstījies arī augstskolas prorektors Juris Krūmiņš, bet Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis to nav parakstījis, jo atrodas komandējumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu