Lai kopdzīve būtu saskanīga

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Lai kopdzīve būtu saskanīga, ir svarīgi vairāki priekšnoteikumi. To starpā — vai abi izprot katras puses atšķirīgās vajadzības.

Dr. Džeims Hārlijs, pazīstams amerikāņu psihologs, izstrādājis teoriju, kas balstās uz piecām sievas un piecām vīra pamatvajadzībām. No šīs teorijas izriet izteiktas vajadzības sievietei un vīrietim. Teorijas autors apgalvo, ka tās laulības, kur apmierinātas gan piecas sievas, gan piecas vīra vajadzības, ir laimīgas.

Šīs vajadzības ir identificētas ar nolūku palīdzēt cilvēkiem veidot stiprākas, pilnvērtīgākas un uzticības pilnas laulības saites. Šis vajadzību saraksts nav pilnīgs, un, iespējams, jums tās ir mazliet savādākas, jo personības vai dzīves situācijas ir atšķirīgas, tomēr Dž. Harlija teorija var būt noderīga katrai jaunajai ģimenei.

2 no sievas vajadzībām:

Mīlestība, pieķeršanās


Sievietei ir svarīgi justies lolotai, viņai jājūt, ka vīrs viņu
mīl. Vīram jāprot to parādīt ikdienā, nevis tikai svētkos. Grūtāk esot radīt lolojošo vidi sievai ikdienā tā, lai viņa nesūdzētos — «vīrs mani nemīl». Vīrietim vienkāršāk liekas apsveikt sievu jubilejā vai pasniegt konfektes Valentīndienā.

Toties sieva grib biežāk dzirdēt: «Es tevi mīlu!» Savukārt vīrietim pateikt šos vārdus bieži esot līdzīgi kā nobalsot — vienreiz mūžā. Vīrietis domā, ja reiz ir pateicis «es tevi mīlu», tad tas ir spēkā, kamēr «valdība» nemainās (kāpēc tad būtu jābalso atkārtoti?).

Pie šī pirmā punkta sievas parasti saprot arī sīkus uzmanības pierādījumus — palīdzību trauku mazgāšanā vai atzinīgus vārdus no vīra par garšīgām pusdienām. Sieva vienmēr gaida kaut ko romantisku un mīlestību saprot caur regulārām vīra uzmanības zīmēm.

Saruna

Ņemot vēra šo punktu — «vajadzība pēc sarunas», vīram jāapzinās, ka katru dienu jāatlicina laiks sarunai un arī jāieklausās, ko saka sieva. Nepietiek, ja vīrs ik pa brīdim sievas runā iestarpina — «hmm», «o-oo». «aha». Sievietes iedraudzējas viena ar otru sarunājoties — stāstot par izjūtām, runājot par dzīvi. Interesanti, ka sievietēm draudzība parasti iet mūža garumā. Turpretim vīriešiem draudzība mainās līdz ar kopīgu aktivitāšu izmaiņām. Vīriešiem vieglāk iedraudzēties, kad notiek darbība, piemēram, kopīgi strādājot.

Vīram jāprot sniegt sievai informāciju, piemēram, ja sieva jautā: «Kā tev gāja darbā?» , nevajag atbildēt «labi», jo sieva grib ne tikai vienu vārdu, bet zināt par vīru visu: ar ko viņš ir saticies, ko runājis, kādas attiecības ir ar priekšnieku utt. Vīram jāuzvedas tā, lai sieva nejustos kā uzbāzīga traucētāja.

(Fragments no raksts.)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu