Noliedz Apsīša politisko ietekmējamību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R.Oliņš/Apollo

Apgalvojums par tiesībsarga Romāna Apsīša politisko ietekmējamību nav pamatots un politiķi to varētu apliecināt, teikts šodien plašsaziņas līdzekļiem izplatītajā tiesībsarga vietnieka pienākumu izpildītājas Velgas Slaidiņas paziņojumā.

«Plašsaziņas līdzekļos izskanēja viedoklis, ka galvenais iemesls, kādēļ daļa darbinieku vēlas tiesībsarga atkāpšanos no amata, ir politiska ietekmējamība un aizliegums attiecīgajiem juristiem paust savu viedokli. Attiecībā uz argumentu par aizliegumu juristiem paust savu personīgo viedokli tiesībsarga vārdā vēlos norādīt, ka saskaņā ar Tiesībsarga likumu tiesībsargs ir amatpersona, kura pauž savu viedokli un ir atbildīga par to. Juristi Tiesībsarga birojā strādā Tiesībsarga likuma mērķu izpildes nodrošināšanai, un viņu pienākums ir sagatavot juridiski korektus dokumentu projektus, kurus tiesībsargs izvērtē, nevis automātiski paraksta,» informē Slaidiņa.

Viņa informē, ka ar tiesībsarga 2009.gada 30.jūnija rīkojumu «Par Tiesībsarga vietnieci Diānu Šmiti un Cilvēktiesību departamenta vadītāja pienākumu izpildītāju Anniju Dāci» par iespējamiem likuma «Par Interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» un Fizisko personu datu aizsardzības likuma nosacījumu pārkāpumiem no amata pienākumu pildīšanas ir atstādināta tiesībsarga vietniece Šmite un Tiesībsarga biroja Cilvēktiesību departamenta vadītāja pienākumu izpildītāja Dāce, kā arī ierosināta dienesta pārbaude.

Šo iespējamo likumpārkāpumu izvērtēšanai dienesta pārbaudes lietas materiāli ir nosūtīti Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Slaidiņa norāda, ka informāciju, kuru plašsaziņas līdzekļiem sniegusi Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētāja Dāce, ir «maldinoša un tendencioza».

«Publiskā telpā paustais viedoklis, ka Dāces un Šmites atstādināšana ir tiesībsarga represijas, neatbilst patiesībai, jo šo arodbiedrības rīcību var skaidrot tikai ar Šmites un Dāces nedrošību par savu amata vietu Tiesībsarga birojā, apzinoties savu varbūtējo vainu par iespējamo likumpārkāpumu veikšanu,» uzskata Slaidiņa.

Kā aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja sabiedrisko attiecību speciāliste Sabīne Viļumsone, patlaban Tiesībsarga birojā štatu sarakstos ir 54 darbinieki un 21 no viņiem ir parakstījis Tiesībsarga biroja darbinieku arodbiedrības Valsts prezidentam un Saeimai adresētu vēstuli ar lūgumu tiesībsargam Apsītim atkāpties no amata.

Slaidiņa norāda, ka ne viņai, ne tiesībsargam šāda vēstule netika nosūtīta.

Jau ziņots, ka daļa Tiesībsarga biroja darbinieku ir pieprasījusi tiesībsarga Apsīša atkāpšanos no amata, uzskatot, ka viņa lēmumi ir ietekmējami. Pats Apsītis patlaban devies atvaļinājumā. Viņa padomniece noliedza iespējas ietekmēt tiesībsarga lēmumus, kā arī atzīmēja, ka pats Apsītis par biroja darbinieku prasību nav informēts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu