Sieviešu kaites

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: scanpix/AP

Tās pat nav nopietnas slimības, drīzāk nepatīkamas sajūtas, kas kaut reizi mūžā pabojājušas dzīvi ja ne katrai no mums, tad katrai otrajai gan.

Sievietes organisms fizioloģiski ir uzņēmīgāks pret atsevišķām slimībām, kas vīriešiem, visticamāk, aizies secen. Uzzini vairāk par piecām tipiskām sieviešu kaitēm, kas, laikus neārstētas, var pamatīgi sarežģīt dzīvi. Pievērs uzmanību statistikai — tu būsi pārsteigta, cik daudzas sievietes saskaras ar vienām un tām pašām veselības problēmām.

Piena sēne

Vaginālo kandidozi jeb piena sēni izraisa mikroskopisks veidojums ar nosaukumu «Candida» — tā ir normālas maksts mikrofloras sastāvdaļa, kura parastos apstākļos nekādas sūdzības nerada. Problēmas sākas, ja tiek izjaukts maksts mikrofloras līdzsvars — sēnītes vairojas, aug un izraisa infekciju. Piena sēnei raksturīga dedzinoša, kairinoša sajūta makstī un ārējos dzimumorgānos, nieze (īpaši naktīs), balti biezpienveida izdalījumi no maksts, kā arī sāpes dzimumakta un urinācijas laikā.

Piena sēne nav seksuāli transmisīva slimība, taču infekcijas laikā ieteicams no seksa izvairīties. Kaut arī iespēja inficēt partneri ir pavisam neliela, tā tomēr var notikt, un pēc atveseļošanās tu atkārtoti inficēsies no partnera pati — vīriešiem sēnīšu infekcija bieži noris bez simptomiem.

Ginekoloģe Karīna Bremmere savā ārstes praksē novērojusi, ka sievietes ar piena sēni nereti sasirgst pēc antibiotiku lietošanas, saslimšanu provocē arī nepiemērota apakšveļa un biksīšu ieliktnīši, taču ļoti lielu lomu infekcijas izplatībā spēlē organisma aizsargspējas. Akūtu piena sēnes uzliesmojumu vienlīdz efektīvi var izārstēt gan ar makstī ievadāmiem krēmiem, lodītēm, svecītēm vai iedzerot kapsulas. Diemžēl pusē gadījumu pēc ārstēšanas piena sēne mēdz atkārtoties. Pētījumi rāda, ka ar piena sēnīti Latvijā slimojušas vairāk nekā 75% sieviešu.

Kā izvairīties? Lai izvairītos no piena sēnes infekcijas, vēlams stiprināt imūnsistēmu, lietot intīmajai higiēnai paredzētas ziepes un izvairīties no prezervatīviem ar nepazīstamām baktericīdām piedevām, kas varētu izjaukt dabisko maksts mikrofloras līdzsvaru.

Pie kāda ārsta vērsties? Ja tev ir aizdomas par piena sēni, vērsies pie ginekologa — uzstādot pašas sev diagnozi, apmēram divās trešdaļās gadījumu sievietes kļūdās.

Premenstruālais sindroms

Pēc dažādu aptauju datiem, Latvijā ar premenstruālo sindromu (PMS) sirgst ap 85% sieviešu. Tipiskākās parādības ir krasas garastāvokļu maiņas, nespēja koncentrēties, sāpes un jutīgums krūšu dziedzeros, palielināta apetīte un slikta pašsajūta. Tā kā PMS izraisa hormonālās izmaiņas sievietes organismā, sākoties mēnešreizēm, nedienas pazūd.

Sindroma rašanos veicina stress, nepilnvērtīgs uzturs (kurā ir par daudz tauku un sāls, par maz B vitamīna un magnija), kā arī samazināta fiziskā aktivitāte.

Kā izvairīties? Nepatīkamo sajūtu mazināšanas nolūkā ārsti iesaka izvairīties no kafijas un stipras melnās tējas, par alkoholu un cigaretēm nemaz nerunājot. Var lietot speciālos preparātus uz dabisko augu bāzes (piemēram, «Prefemin», «Remens», «Agnucaston»), bet, ja šīs zāles nepalīdz, jālūdz ginekologam, lai viņš nosaka individuālu terapiju, pamatojoties uz konkrētām sūdzībām.

Pie kāda ārsta vērsties? Ja PMS izpausmes kļuvušas tik spēcīgas, ka sāk traucēt ikdienas ritmu, vēlams konsultēties ar ginekologu, lai izslēgtu citas saslimšanas, kas sākumā var noritēt ar PMS līdzīgiem simptomiem. Ceļu līdz ginekologa kabinetam noteikti vērts mērot arī sāpīgu menstruāciju gadījumā, jo sāpes var liecināt par kādas slimības sākumu.

Migrēna

Migrēna ir ļoti stipras pulsējoša rakstura galvassāpes, kas lielākajā daļā gadījumu pāriet no vienas deniņu puses uz otru. Migrēnas lēkmes laikā jūtama izteikta nepatika pret gaismu, skaņu un smakām — sāpes pastiprina jebkura fiziska aktivitāte, nereti izraisot arī nelabu dūšu un vemšanu.

Kaut reizi mūžā migrēnas lēkmi piedzīvo 15–18% sieviešu, trešdaļa jau iepriekš sajūt migrēnas tuvošanos — par to liecina gar acīm ņirboši melni vai mirdzoši punktiņi, priekšmeti sāk šķietami peldēt, un rodas sajūta, ka šūpojas grīda (šo stadiju sauc par migrēnas auru).

Tā kā migrēnu provocē arī hormonu svārstības, sievietēm lēkmes mēdz būt stiprākas ap mēnešreižu laiku. Diemžēl slimību pilnībā izārstēt nevar, jo tās attīstības iemesli nav precīzi izzināti. Ārstu noteiktas medikamentu kombinācijas spēj lēkmes padarīt retākas, īsākas un mazāk mokošas.

Kā izvairīties? Migrēnas intensitāti pastiprina spēcīgas emocijas — pārdzīvojumi un stress, pārgurums un fiziska pārslodze, tāpēc profilaksei ieteicams ievērot sabalansētu dienas režīmu, uzturā izvairīties no produktiem, kas var provocēt galvassāpes, piemēram, asiem ēdieniem, šampanieša.

Pie kāda ārsta vērsties? Galvassāpes kā viens no simptomiem var norādīt uz vairākām slimībām, tāpēc precīzai diagnozes noteikšanai Latvijā darbojas vairāki galvassāpju konsultāciju kabineti.

Acne Vulgaris

Pretēji populārajam uzskatam, ka ādas tauku dziedzeru un matu folikulu hronisks iekaisums jeb acne vulgaris skar tikai pusaudžus, arī pieaugušu sieviešu vidū pinnes ir izplatīta parādība. Visbiežāk nejaukos veidojumus pamanām uz sejas (pieres, deguna, vaigu centrālās daļas un zoda apvidū), taču pinnes lokalizējas arī uz pleciem, krūtīm un muguras (tā sauktajās seborejiskajās zonās).

Dermatoloģe Līga Jacēviča norāda, ka pinnes neizraisa ēšana, mazgāšanās, kaitīgi ieradumi vai netīra āda — primārie cēloņi ir hormonāli un ģenētiski, kaut iepriekš minētie faktori var piņņu attīstību veicināt. Protams, no pinnēm gribas tikt vaļā iespējami ātrāk, taču atkarībā no smaguma pakāpes ar pinnēm nākas cīnīties vairākas nedēļas un pat mēnešiem ilgi.

Kā izvairīties? Kā vienu no izplatītākajām sieviešu kļūdām dermatoloģe min ādas tipam neatbilstošu kopšanas līdzekļu un ziepju lietošanu, mēģinot pinnes no sejas «nomazgāt» — šādā veidā tiek izjaukts ādas dabiskais aizsargslānis un var viegli uzdarboties jaunas baktērijas.

Pie kāda ārsta vērsties? Par sev piemērotākajiem problemātiskas ādas kopšanas līdzekļiem konsultējies ar dermatologu, vieglākos gadījumos pietiks arī ar kosmetologa padomiem.

Cistīts

Cistīts ir urīnpūšļa iekaisums, kā dēļ bieži jāiet uz tualeti, turklāt urinēšanu papildina dedzinoša un dzeloša sajūta. Urīna daudzums ir neliels, duļķains un ar nepatīkamu smaku, atsevišķos gadījumos simptomu gammu papildina arī paaugstināta ķermeņa temperatūra, drebuļi un slikta pašsajūta. Ja ir aizdomas par cistītu, vēlams iedzert kādas pretsāpju tabletes un sazināties ar ārstu. Neielaistā stadijā, saņemot labu terapiju, ar cistītu iespējams tikt galā trīs līdz piecu dienu laikā.

Kā izvairīties? Lai laikus izvairītos no nepatīkamās kaites, dzer daudz šķidruma, nepeldies aukstā ūdenī, nesēdi uz mitras zemes un akmens virsmām, kā arī nestaigā mitros apavos.

Pie kāda ārsta vērsties? Cistītu parasti izmeklē ārsts urologs. Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas nodaļas vadītājs Ivars Smiltens stāsta, ka daudzas sievietes pirmajā brīdī izjūtot psiholoģisku barjeru pieteikties vizītē pie šā speciālista, taču bailēm neesot nekāda pamata. Vīrieši, kas gaida rindā, ir tādi paši pacienti kā sievietes, bet urīnpūšļa apskate no iekšpuses (cistoskopiju jeb endoskopiju) jāveic ļoti retos gadījumos — parasti pietiek ar urīna analīzēm un pārrunām.

Raksta tapšanā konsultējuši: P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas nodaļas vadītājs Ivars Smiltens, Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes lektore Liene Kārkliņa, galvassāpju speciāliste neiroloģe Daina Jēgere, ginekoloģe Karīna Bremmere un «Veselības centra 4» dermatoloģe Līga Jacēviča.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu