«Google» veidos savu operētājsistēmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV interneta gigants «Google» uzsācis savas personālo datoru operētājsistēmas izstrādi, trešdien paziņoja kompānija, aizsākot jaunu kauju konkurences cīņā ar programmatūras lielfirmu «Microsoft», šoreiz dodot triecienu tās pamata biznesa segmentā.

«Mēs pasludinām jauna projekta «Google Chrome Operating System» uzsākšanu,» teikts Kalifornijā bāzētās kompānijas paziņojumā.

Jaunā operētājsistēma būs balstīta uz «Google» izstrādātās interneta pārlūkprogrammas «Chrome», un tā būs atvērtā koda programmatūra, kas sākotnēji paredzēta portatīvajiem minidatoriem, tomēr nākotnē būs lietojama jebkādos datoros. Minidatoros jaunā operētājsistēma būs lietojama 2010.gada otrajā pusē.

«Google» norāda, ka «operētājsistēmas ar pārlūkprogrammām tika veidotas ērā, kad nebija interneta» un «šis projekts ir mūsu mēģinājums vēlreiz pārdomāt, kādai būtu jābūt operētājsistēmai».

«Ātrums, vienkāršība un drošība ir galvenie «Chrome OS» aspekti. Mēs operētājsistēmu izstrādājam tā, lai tā būtu ātra un «viegla», kas uzsāktu darbību un dotu jums iespēju piekļūt tīklam dažu sekunžu laikā,» teikts «Google» paziņojumā.

«"Google Chrome OS» tiek radīta cilvēkiem, kas pavada lielāko daļu sava laika internetā, un tiek izstrādāta kā mazajiem portatīvajiem datoriem, tā tradicionālajiem stacionārajiem datoriem,» informēja «Google».

Kompānija uzsver, ka par šādu soli tai likuši izšķirties lietotāji, kuru vēstulēs pausta vēlme, lai «datori kļūtu labāki». Cilvēki «vēlas, lai viņu datori vienmēr darbotos tikpat ātri kā tad, kad tie tika nopirkti» un viņi vēlas piekļūt internetam vienā momentā, norāda «Google» un piebilst, ka «mums noteikti būs nepieciešams daudz palīdzības no atvērtā koda sabiedrības, lai piepildītu šo vīziju».

Sagaidāms, ka «Google Chrome OS» darbosies ērtā sasaistē ar ar visām populārajām «Google» programmām, piemēram, «Gmail», «Google Calendar» un «Google Maps».

Tādējādi «Google» uzsākusi uzbrukumu «Microsoft» varenībai, dodot triecienu tās pamata biznesa jomā. Abas kompānijas aizvadīto gadu gaitā sīvi konkurē dažādās jomās, tomēr «Windows» operētājsistēmas patlaban tiek lietotas vairāk nekā 90 procentos pasaules personālo datoru.

«Viņu kultūras pamatā ir bijusi «Microsoft» dominējošā statusa novēršana tehnoloģiju jomā, un tā ir viņu stratēģijas sastāvdaļa,» izteicās «Enderle Group» analītiķis Robs Enderle. «Tas var būt ļoti graujoši. Ja viņi to spēj īstenot, tad «Microsoft» šāda uzbrukuma gadījumā ir ievainojama, un viņi to zina.«

«Google» nav ziņojusi, cik lielu samaksu gatavojas prasīt par «Chrome OS» lietošanu, tomēr Enderle pieļauj, ka programma varētu būt bezmaksas, jo «Google» biznesa modelis paredz pelnīt no programmu savietojamības vai reklāmas.

Kā būtisks jaunā projekta panākumu priekšnoteikums tiek uzskatīts tas, vai «Google» izdosies izveidot partnerattiecības ar personālo datoru ražotājiem, piemēram, «Hewlett-Packard Co» (HP) un «Dell Inc», kuri patlaban savus produktus piedāvā komplektā ar «Microsoft Windows».

HP pagaidām neapstiprina, ka būtu gatava pārdot savus datorus ar jauno «Google» operētājsistēmu. «Mēs pētām situāciju,» sacīja HP pārstāve Marlīna Somsaka. «Mēs vēlamies izprast visas klientiem pieejamās operētājsistēmas un analizēsim «Chrome» ietekmi uz industriju.«

Arī «Microsoft» cenšas apdraudēt «Google» tirgus daļu un nesen izlaida savu meklēšanas sistēmu «Bing». Analītiķu firma «StatCounter» vēsta, ka «Bing» jūnijā aizņēma 8,23 procentus ASV tirgus. «Google» turpina meklēšanas tirgū dominēt, un jūnijā tās tirgus daļa bija 78,48 procenti.

Būtībā «Google» savu operētājsistēmu ir jau izstrādājusi, tomēr kompānija uzsver, ka programmas «Android» būtība ir pavisam cita. Patlaban «Android» ir lietojama tikai mobilajos tālruņos.

«Google» interneta pārlūkprogramma «Chrome» tika izlaista septembrī, taču neguva tik iespaidīgus panākumus kā «Google» meklēšanas sistēma un pasaules tirgus līderis joprojām ir «Microsoft Internet Explorer».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu