Siltajā laikā divkāršojies ar salmonelozi saslimušo skaits

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz ar silto laiku Latvijā divkāršojies ar salmonelozi saslimušo skaits. Jūnija beigās Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) epidemiologi atklājuši un izmeklējuši divus salmonelozes grupveida saslimšanas gadījumus, portālu «Apollo» informēja SVA.

Viens uzliesmojums atklāts Rīgā, kur pēc konditorejas izstrādājumu (kūku) lietošanas uzturā inficējušies vismaz seši cilvēki. Veicot laboratoriskās pārbaudes, salmonellas baktērija izdalīta no trim kūkām.

Otrs uzliesmojums reģistrēts Daugavpilī, kur saslimuši 17 bērni divās bērnu patversmēs. Tās ar gatavu pārtiku nodrošināja viens piegādātājs.

Abos gadījumos inficēšanās saistīta ar higiēnas normu neievērošanu pārtikas pagatavošanas laikā. Infekcijas skartajās vietās organizēti nepieciešamie pasākumi infekcijas izplatīšanās novēršanai.

SVA informē, ka šobrīd vērojams vispārējs salmonelozes saslimšanas gadījumu skaita pieaugums — pēdējo divu nedēļu laikā saņemti 53 ziņojumi par apstiprinātiem salmonelozes gadījumiem, kas ir divas reizes vairāk nekā iepriekšējo divu nedēļu laikā, kad tika apstiprināti 26 gadījumi.

Šogad pirmajā pusgadā kopumā reģistrēti 378 saslimšanas gadījumi, tostarp 49% gadījumu slimoja bērni vecuma grupā no viena līdz sešiem gadiem.

Saslimšanas gadījumu skaits parasti palielinās vasaras karstajos mēnešos, īpaši, sākot no jūlija. Tādēļ SVA atgādina, ka, pērkot pārtikas produktus, jāpievērš uzmanība preces ražošanas un derīguma termiņam. Preces, kurām beidzies derīguma termiņš, iegādāties nevajadzētu, tāpat arī saldētus produktus, kas tiek glabāti ārpus aukstuma vitrīnām/ledusskapjiem, un gatavos ēdienus, kas tiek glabāti ārpus karstuma vitrīnām, kā arī produktus, kam bojāts, netīrs iepakojums vai arī bojāts pats produkts.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu