Paulam ir žēl «Jaunā viļņa» kritizētāju

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Komponistam un tautas kalpam Raimondam Paulam (TP) ir žēl, ka jauno izpildītāju konkursa «Jaunais vilnis» kritizētājiem nav izpratnes, ko dalība festivālā var dot jaunajiem mūziķiem.

Pauls aģentūrai BNS norādīja, ka šis starptautiskais jauno populārās mūzikas izpildītāju konkurss ir nozīmīga iespēja dziedātājiem pierādīt savas prasmes un talantu plašākai auditorijai un to nevajadzētu vairs saistīt ar kādiem nacionāliem principiem.

«Man ir žēl to cilvēku, kas tā runā... Neviens jau nespiež arī piedalīties, bet, manuprāt, ja māksliniekam tiek dota iespēja sevi parādīt plašākai publikai, to [kritiku] galīgi nesaprotu,» noteica Pauls.

Laiki, kad jābaidās no visa ar Krieviju saistītā, ir aizgājuši, piebilda komponists, līdzībās norādīdams, ka «tad jau neatzīsim arī Maskavas un Pēterburgas operu».

Uz jautājumu par savu dalību konkursa žūrijā Pauls atzina, ka pārdomas ir ik gadu, bet šogad izšķīries vēl būt žūrijā, lai atbalstītu Latvijas pārstāvi — dziedātāju Aiju Andrejevu jeb Aishu.

«Faktiski šogad jau tikai būšu žūrijā, lai zināmā mērā atbalstītu,» sacīja ilggadējais šā konkursa žūrijas loceklis, atsaucoties uz citiem «pazīstamiem skatuves māksliniekiem, kas reizes piecas atvadās».

«Man arī tā līdzīgi,» ironiski piebilda komponists, gan prognozējot būtiskas konkursa pārmaiņas tuvākajā nākotnē.

«Tam savā būtībā jau pašam ir jāmainās. Vai nu tas paliek par televīzijas pasākumu, jo principā jau televīzija nosaka, ko rādīs un ko nerādīs,» paskaidroja pieredzējušais estrādes mākslinieks, atzīstot, ka no Latvijas puses nav nekādas ietekmes.

«Televīzija visu nosaka, un pārējiem nekas cits neatliek. Un tā arī ir cita miljonu auditorija — mūziķi par to var būt tikai priecīgi,» klāstīja komponists, minot, ka to pat varētu pārsaukt par televīzijas festivālu.

Atbildot uz jautājumu par konkursa ietekmi uz Latvijas estrādes attīstību un pašmāju mākslinieku izaugsmi, Pauls teica, ka tas dod iespēju, bet karjeras attīstība gan ir mūziķu ziņā.

«Atpazīstamību [dod] noteikti. Cik veiksmīgi tas ir tālāk, tomēr no paša atkarīgs,» uzsvēra Pauls, atsaucoties uz vokālās grupas «Cosmos» un dziedātāja Intara Busuļa panākumiem kā veiksmīgu piemēru.

Starptautiskais jauno izpildītāju festivāls «Jaunais vilnis» Dzintaru koncertzālē notiks no 28. jūlija līdz 2. augustam. Latviju šoreiz koncertā pārstāvēs dziedātāja Aisha.

Pasākumā, kuru tā rīkotāji reklamē kā pašu galveno notikumu mūzikā šovasar, tradicionāli piedalīsies Krievijas estrādes zvaigznes, piemēram, Igors Krutojs, Alla Pugačova, Filips Kirkorovs, Dima Bilans, Valērijs Meladze un Josifs Kobzons, kurš savulaik bija ierakstīts Latvijai nevēlamo personu sarakstā, taču vēlāk no tā izsvītrots. Kā īpašie viesi šogad uzstāsies grupa «Roxete» un «Simply Red».

«Jaunais vilnis» tapis 2002. gadā, kad komponistam Raimondam Paulam un Igoram Krutojam radās ideja par konkursu, kas palīdzētu rast jaunus talantus ne vien Latvijā un Krievijā, bet arī ārzemēs, taču tas nereti izpelnījies nievājošu attieksmi Latvijas sabiedrībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu