ST saņemti 6000 pieteikumu par pensiju samazināšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz šim Satversmes tiesa (ST) saņēmusi jau gandrīz 6000 pieteikumu par pensiju samazinājumu, aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska.

Pēc viņas teiktā, līdz šim ST ierosinājusi divas lietas par likuma «Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam» atbilstību Satversmei.

ST iepriekš informēja, ka «ir saņēmusi vairākus tūkstošus sūdzību», kas neatbilst likuma prasībām par pieteikumu tiesai un kuras nevar izskatīt kā pieteikumus. Šīs sūdzības tiks pievienotas ierosināto lietu materiāliem, un sūdzību iesniedzēju viedoklis tiks ņemts vērā, izskatot lietas.

Pēc viņas teikā, aptuveni 2500 dokumentu, ko ST saņēmusi saistībā ar pensiju samazinājumu, neatbilst pieteikumam noteiktajām prasībām un pēc šiem pieteikumiem lietas netiks ierosinātas, taču iesniegtie dokumenti tiks pievienoti jau ierosināto lietu materiāliem.

ST pieteikumus turpina saņemt joprojām.

LETA jau ziņoja, ka viena no divām ST ierosinātajām lietām par «Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam» sākta pēc Ilmāra Drēziņa konstitucionālās sūdzības, kurā norādīts, ka apstrīdētajā normā esot paredzēta strādājošo pensionāru diskriminācija gan attiecībā pret strādājošām personām darbspējīgā vecumā, gan nestrādājošiem pensionāriem, gan pensionāriem, kuriem ir citi ienākuma avoti.

Sūdzības iesniedzējs norāda arī uz apstākli, ka valsts nepildot savus pienākumus sociālās nodrošināšanas jomā un, samazinot pensijas apmēru, ierobežojot pieteikuma iesniedzēja īpašuma tiesības, turklāt normas ieviešanai praktiski neesot paredzēts saudzējošs pārejas periods, informēja Kovalevska.

Arī pārējie pieteikuma iesniedzēji ir minējuši identiskus argumentus. Saeima ir uzaicināta līdz 2009.gada 20.augustam iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Kā informēja Kovalevska, lietas sagatavošanas termiņš ir 2009.gada 17.oktobris. Par lietas izskatīšanas datumu tiesa lemj pēc tam, kad lieta ir sagatavota izskatīšanai.

Satversmes 1.pants noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, 91.pants noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas. 105.pants paredz, ka ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.

Satversmes 109.pants noteic, ka ikvienam ir tiesības uz sociālo nodrošinājumu vecuma, darbnespējas, bezdarba un citos likumā noteiktajos gadījumos.

Apstrīdētā pensiju likuma norma noteic, ka laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim valsts vecuma pensija saņēmējam, kurš ir obligāti sociāli apdrošinātā persona - darba ņēmējs vai pašnodarbinātais -, tiek izmaksāta 30% apmērā no piešķirtās pensijas apmēra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu