Runči ir kreiļi, bet kaķenes — labroces

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Īru zinātnieki atklājuši, ka sarežģītu darbību veikšanai runči dod priekšroku kreisai priekšējai ķepai, bet kaķenes — labai, vēsta populārzinātniskais interneta žurnāls [s:25981].

Debora Velsa un Sāra Milsopa no Belfāstas Karalienes universitātes Īrijā pētījumā iesaistīja 42 mājas kaķus (Felis silvestris catus), liekot viņiem noķert zivi no trauka ar šauru kakliņu. 20 kaķenes no 21 izmantoja labo ķepu, bet runči zivi centās noķert ar kreiso ķepu. Tikai viens runcis vienādi veikli izmantoja abas ķepas.

Šāda «kreilība» un «labrocība» kaķiem novērojama, tikai veicot sarežģītas darbības. Neatkarīgi no dzimuma kaķi vienlīdz labi izmanto abas priekšējās ekstremitātes vieglāku uzdevumu veikšanai, piemēram, rotaļu peles noķeršanai.

Kā norādīja pētījumu autores, dažādu ķepu izmantošanu nosaka atšķirīgs hormonu līmenis, un iepriekšējie pētījumi parādījuši, ka testosterona iedarbība saistīta ar kreilību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu