Kurzemes pusē šovasar apgredzenoti 83 ziemeļu gulbji

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Piecu dienu laikā Kurzemes pusē apgredzenoti 83 ziemeļu gulbji, kas ir vērā ņemams skaits, jo šogad ziemeļu gulbjiem ir ļoti maz mazuļu, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko.

Ziemeļu gulbju gredzenošana Kurzemē no 28.jūlija notika Liepājas, Talsu, Rendas, Kuldīgas, Aizputes, Kalvenes, Skrundas un Saldus apkārtnē.

Šajā laikā visvairāk ziemeļu gulbji apgredzenoti Liepājas un Kuldīgas rajonā, jo šie rajoni bijuši bagātāki ar putnu ligzdošanas vietām.

Apgredzenoti tiek ziemeļu gulbju mazuļi, kas ir pieauguša putna lielumā, bet vēl nav spējīgi lidot, taču putni ir pietiekami lieli, lai speciālisti tiem varētu uzlikt kakla gredzenu, stāstīja Boiko.

Arī iedzīvotāji aktīvi ziņo par ziemeļu gulbju ligzdošanas vietām, uz kurieni pēc tam dotas speciālisti, lai noķertu un apgredzenotu putnus.

Ziemeļu gulbju gredzenošana šovasar notiks arī Vidzemē un Latgalē. Kopumā šovasar iecerēts apgredzenot līdz 120 ziemeļu gulbju mazuļus, informēja ornitologs.

Putnu gredzenošanas mērķis ir izzināt to migrācijas ceļus, ziemošanas vietas un putnu uzticību savai šķilšanās vai ligzdošanas vietai. Pētījums ir daļa no projekta «Ziemeļu gulbju ekoloģija Latvijā», ko finansiāli atbalsta Latvijas Vides aizsardzības fonds un Latvijas Dabas muzejs.

Šogad ziemeļu gulbju ligzdošanas rezultāti ir slikti aukstās ziemas dēļ. Daudzviet ligzdās mazuļu skaits bija neliels vai to nebija nemaz. Pirmie desmit putni šovasar jūlijā jau tika apgredzenoti Skrundas zivju dīķos.

Pērn Latvijā tika apgredzenoti 109 ziemeļu gulbji, kas bija rekords Eiropā. Ziemeļu gulbju gredzenošanas pasākumi notiek arī citviet Eiropā - Vācijā, Polijā, Lietuvā un citur. Pagājušajā gadā ornitologa Boiko pieredzi izmantoja Lietuvas kolēģi, kas apguva putnu ķeršanu un gredzenošanu.

Latvijā gredzenotie ziemeļu gulbji ir novēroti 12 Eiropas valstīs, tostarp arī tādās valstīs kā Francija un Šveice, kur ziemeļu gulbji sastopami salīdzinoši reti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu