Foto: «Rakšu» kamielītis beidzot piedzimis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RAKŠI

Pirmais kamielis Cēsu rajona atpūtas kompleksā «Rakši» piedzima 10. augustā plkst. 16.00. Dzemdības noritēja veiksmīgi, un pašlaik jaunā māmiņa Fatima un viņas 30 kg smagā un 1,20 m garā kamieļu meitiņa aprod ar jaunajiem dzīves apstākļiem speciāli viņām paredzētā mājvietā. 

Parasti mierīgā Fatima izcēlās ar tramīgu uzvedību, brīžam nobirdinot kādu asaru — dzemdību sāpes acīmredzot bija manāmas laikus, lai gan mazulītes piedzimšanas process «Rakšu» dzīvnieku pārzines Ances uzraudzībā ilga vien 40 minūtes. Jaunais tēvs Sahibs dzemdībās bija līdzās Fatimai, tomēr īpaši uzmundrināt jauno māmiņu viņam neizdevās.

Kamieļu sieviešu kārtas pārstāves nereti pēc dzemdībām pauž apjukumu, nespējot pieņemt jauno mātes lomu, kas apstiprinājās arī šoreiz — Fatimas sākotnējā attieksme pret kamielēnu šķita pat nedaudz agresīva. Pēc pāris stundām situācija uzlabojās, tomēr pirmo piena porciju mazulītei nācās uzņemt ar pudelīti. «Rakšu» saimnieks Kristaps Blaus skaidro, ka var paiet pat sešas stundas līdz brīdim, kad kamieļu mamma ir gatava pati pieņemt un barot savu bērnu. Savukārt, kad tas ir noticis, viņa kļūst par izteikti gādīgu māmiņu. Kamieļi bez mammas piena var iztikt, sākot no četru mēnešu vecuma, bet zāli kā papildu barību sāk ēst divu trīs mēnešu vecumā.

Kamieļu mazulis piedzima 15. grūtniecības mēnesī, bet aktīvi gaidīts tika jau kopš Jāņiem. Kristaps Blaus atzīst, ka Latvijā nav visai daudz kamieļu grūtniecības ekspertu un sākotnējais  dzemdību datums, iespējams, tika noteikts nedaudz pārsteidzīgi, tomēr vērā jāņem fakts, ka divkupru kamieļu grūtniecības ilgums ir 12–15 mēneši un šie dzīvnieki paši spēj pieregulēt dzemdību termiņu.

Atbildību par vārda piešķiršanu mazajai kamieļu meitiņai uzņēmies viņas krusttēvs — «Radio Skonto» programmu direktors Valdis Melderis, kurš šogad atvaļinājuma laikā izaicināja sevi, uz laiku kļūstot par «Rakšu» saimniecības darbinieku un kamieļu apkopes speciālistu.  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu