Rīgā vecāki vairs nevar samaksāt par bērnudārzu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krists Spruksts/LETA

Rīgas pilsētā pēdējā laikā vērojama tendence, kad vecāki finansiālu apsvērumu dēļ pieņem lēmumu atteikties no bērnudārza pakalpojumiem, intervijā aģentūrai BNS pastāstīja Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta lietu departamenta Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis.

Pēc amatpersonas teiktā, departamenta rīcībā ir informācija par vairākiem desmitiem šādu gadījumu, turklāt tendencei ir pieaugošs raksturs. «Tie ir desmiti [bērnu]. Negribētu lietot vārdu simti, bet tā tendence, pieņemu, šādā virzienā varētu būt arī [nākotnē],» stāstīja amatpersona.

Balamovskis norāda, ka, visticamāk, vecāki šādu lēmumu pieņem, finansiālu motīvu vadīti.

«Vecāki atsakās no vietas bērnudārzā, jo uzskata, ka viņiem samaksāt par ēdināšanu izmaksā dārgi. Un, iespējams, vecmāmiņa, kas bija pensionāre un iepriekš strādāja, tagad vairs nestrādā, bet saņem pilno pensiju. Viņa pilnīgi mierīgi bērniņu pieskata mājās, un nav nepieciešams pat to 21 latu [par ēdināšanu] tērēt, lai bērnu vestu uz pirmskolu,» iespējamos vecāku apsvērumus skaidro Balamovskis.

Bērnudārzu vadītāju sniegtā informācija liecina, ka no bērnudārza pakalpojumiem atsakās gan piecus un sešus gadus vecu bērnu vecāki, jo likums šiem bērniem vairs nenosaka par obligātu pirmsskolas apmācību, gan mazāku bērnu vecāki.

Vienlaikus aizvien biežāk daļa vecāku arī paliek parādā par jau saņemtiem bērnudārza pakalpojumiem.

«Ir godprātīgi [vecāki], kas bērnus vairs neved uz bērnudārzu, bet ir vesela virkne gadījumu, kad vecāki ir veselu mēnesi vai vairākus mēnešus bērnu veduši, bet nav maksājuši par ēdināšanu, un tagad uzkrājušies parādi,» stāsta amatpersona, piebilstot, ka atsevišķos bērnudārzos šādu ģimeņu skaits jau ir tuvu pie desmit.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu