SC asi kritizē PS par «demagoģiju un nepatiesas informācijas izplatīšanu»

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienība «Saskaņas centrs» (SC) kategoriski noraida un asi kritizē partijas «Pilsoniskā savienība» pārstāvju teikto saistībā ar Oskara Kalpaka pieminekļa uzturēšanu un Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) it kā pausto viedokli pat latviešu valodas izzušanu.

«Latvijas valsts galvenais drauds šodien ir politiķi, kuri nevis domā par valsts stabilizāciju ekonomiskās krīzes apstākļos un par Latvijas turpmāko attīstību, bet gan nodarbojas ar demagoģiju un nepatiesas informācijas izplatīšanu,» teikts SC izplatītajā paziņojumā masu medijiem.

SC par apmelojošu dēvē informāciju, ka Rīgas domes vadība ir atteikusies kopt Kalpaka pieminekli. «Patiesībā aizsardzības ministrs [Imanta] Lieģa kungs pats savā vēstulē Rīgas domei norāda, ka ministrijas budžetā nav paredzēti līdzekļi Kalpaka pieminekļa apkopei pirms Aizsardzības ministrijas un Nacionālo bruņoto spēku protokolārajām ceremonijām. Pēc ministrijas aprēķiniem, gadā šāda apkope izmaksā 500 latus. Varam tikai nožēlot, ka Aizsardzības ministrijas prioritāšu sarakstā nav iekļauta tādu nacionālo vērtību godināšana, kādas simbolizē Kalpaka piemineklis,» norāda SC.

Tāpat SC kritizē PS «nekaunīgo» apgalvojumu, ka Ušakovs ir paudis viedokli, ka latviešu valoda izzudīs pēc dažām paaudzēm.

«Godājamie politiķi, aci nepamirkšķinot, ir izrāvuši no konteksta vārdus un pagriezuši sev vēlamajā rakursā, «piemirstot» norādīt, ka Nils Ušakovs šos vārdus ir teicis, runājot par to, ka, ja krievu valodai tiks piešķirts valsts valodas statuss, tā varētu izstumt latviešu valodu, kā tas ir noticis, piemēram, Baltkrievijā. Turklāt PS pārstāvji ir «aizmirsuši», ka tādas pašas bažas par latviešu valodas izzušanu gadījumā, ja krievu valodai tiktu piešķirts oficiālās valodas statuss, ir pauduši latviešu valodas speciālisti, kas iestājas par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā,» uzsver SC.

Pēc SC domām, tikpat nepamatoti ir arī visi pārējie PS apgalvojumi. Piemēram, PS kā valdības koalīcijas partneris atbalstot pensiju samazināšanu, atlaižu atņemšanu bērniem un invalīdiem sabiedriskajā transportā, skolotāju un ārstu masveida atlaišanu, taču SC un partijas LPP/LC vadītā Rīgas dome valsts vietā apmaksās bērniem, kas dzīvo Rīgā, transporta biļetes un nodrošinās to, ka 1.septembrī skolēni varēs uzsākt jauno mācību gadu.

SC sola, ka Rīgas dome palielinās finansējumu pašvaldības policijai un rūpēsies par rīdzinieku drošību un kārtību pilsētā, jo valsts nepārtraukti samazina līdzekļu apjomu iekšlietu sistēmai, nespējot gādāt par iedzīvotāju drošību.

LETA jau ziņoja, ka PS iepriekš izplatījusi paziņojumu, kurā norāda, ka Rīgas domē izveidotā «Ušakova-Šlesera» koalīcija kļūst par reālu draudu Latvijas valstiskajām vērtībām - demokrātijai, nacionālajai kultūrai un pašapziņai.

«Domes priekšsēdētāja Ušakova viedoklis, ka latviešu valoda izzudīs pēc dažām paaudzēm, pieteiktā iecere Rīgā izveidot azartspēļu elles centru atbilstoša kontingenta apmeklētājiem no Krievijas, meli Krievijas laikrakstam «Rossijskaja gazeta», ka «Waffen SS» veterāni saņem Latvijas valsts piemaksu pie pensijām, atteikums atvēlēt 250 latu Kalpaka pieminekļa Rīgas centrā ikgadējai uzkopšanai, lojalitāte pret latviskā kultūras mantojuma grāmatu dedzināšanas akciju Ļedjajeva draudzē, sakrīt ar šajās dienās SC rīkotās diskusijas Rīgā atzinumu par Molotova-Ribentropa pakta neesamību,» norādīja PS.

Tāpat nesaskaņas starp SC un PS izraisīja Kalpaka piemineklis. PS izplatīja paziņojumu masu medijiem, ka nosoda Ušakova lēmumu atteikt līdzekļus Latvijas armijas pirmā komandiera Oskara Kalpaka pieminekļa uzturēšanai Rīgā. «Tā ir valdošās SC un LPP/LC koalīcijas klaji ciniska attieksme, kas uzskatāmi iezīmē nacionālo vērtību noniecināšanu, vēršas pret Latvijas valsts patriotisma simbola pulkveža Oskara Kalpaka piemiņu,» norādīja PS.

Vēlāk arī aizsardzības ministra Imanta Lieģa padomnieks Airis Rikveilis aģentūrai LETA norādīja, ka Aizsardzības ministrija neuzskata, ka patlaban būtu nepieciešams mainīt Kalpaka pieminekļa apkopes kārtību.

Ministrija pie pieminekļa izveidoto laukumu izmanto ārvalstu viesu sagaidīšanas ceremonijās, un tādas gadā vidēji esot aptuveni desmit. Saskaņā ar Rīgas domes sniegto informāciju par izmaksām pieminekļa uzkopšanā viena šāda uzkopšana pirms ārvalstu viesu sagaidīšanas izmaksājot 22,79 latus, tieši tādēļ ministrija uzskata, ka Rīgas domei «šis nav naudas jautājums, bet attieksme pret pieminekli».

Lieģis atzīst: «Skumji, ka Rīgas domes valdošā koalīcija šo pieminekli ieskaitījusi mazsvarīgo pieminekļu sarakstā.» Pēc ministra domām, Kalpaka piemineklis ir «visas Latvijas mēroga piemineklis».

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu