Rīgas pašvaldība atjaunos iebraukšanas maksu Vecrīgā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Artūrs Kapša/LETA

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti šodien atbalstīja iebraukšanas maksas atjaunošanu Vecrīgā.

Kā norāda Satiksmes departaments, pašvaldībai būs likumīgs pamats lemt par ierobežojumu iebraukšanai Vecrīgā atjaunošanu un pašvaldības nodevas noteikšanu pēc tam, kad stāsies spēkā 18. augustā pieņemtie grozījumi Rīgas teritorijas plānojumā 2006.–2018. gadam.

Īpaša režīma zonas statuss Vecrīgas teritorijai tika noteikts 1996. gadā ar Ministru kabineta noteikumiem «Noteikumi par īpaša režīma zonu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā», kuri noteica šīs zonas robežas uz darbības termiņu, kurš vairākkārt tika pagarināts, parasti uz gadu vai diviem. Ministru kabineta noteikumi īpaša režīma zonas statusu Vecrīgas teritorijai noteica pilsētbūvniecības pieminekļa un vides aizsardzībai.

No 2001. gada sāka strādāt elektroniskā kontroles sistēma iebraukšanai Vecrīgā, bet 2008. gadā tika realizēta jaunas elektroniskās kontroles sistēmas iebraukšanai Vecrīgā ar automašīnu numura zīmju atpazīšanu ieviešana, kas tika apturēta, jo netika pagarināts Vecrīgas īpaša režīma zonas statusa darbības termiņš.

2008. gadā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija nevirzīja izskatīšanai valdībā jautājumu par Vecrīgas īpaša režīma zonas statusa darbības termiņa pagarināšanu uz nākamo periodu. Līdz ar to īpaša režīma zonas darbības termiņš netika pagarināts.

Savukārt valdība, izvērtējot spēkā esošos tiesību aktus, secināja, ka Ministru kabinetam ar likumu nav deleģētas tiesības noteikt īpaša režīma zonu robežas, bet vietējā pašvaldība tās teritorijas plānojumā ir tiesīga noteikt satiksmes organizācijas prasības un aprobežojumus, kā arī grafiskajos materiālos noteikt teritoriju, kādā tiek piemēroti ierobežojumi.

Kad īpaša režīma zonas statuss Vecrīgai netika pagarināts, šajā teritorijā tika ierīkotas paaugstinātas maksas autostāvvietas. Pašreiz Vecrīgā ierīkotas 318 pašvaldības maksas autostāvvietas, bet Vecrīgas iedzīvotāji ir pieteikušies un saņēmuši 112 iedzīvotāju kartes transportlīdzekļu novietošanai, kuras maksā 60 latu mēnesī.

Tāpat tagad noteiktas papildu gājēju un velosipēdu ielas, papildu vienvirziena ielas, kā arī uzstādīti norobežojošie stabiņi vecpilsētas atslogošanai no tranzīta satiksmes. Mehanizēto transportlīdzekļu piekļuve Vecrīgā tiek organizēta četros savstarpēji atdalītos sektoros, tādējādi novēršot iespēju izmantot vecpilsētu caurbraukšanai. Iebraukšanai un izbraukšanai no Vecrīgas autovadītāji var izmantot Poļu gāti, Grēcinieku ielu, Audēju ielu un Smilšu ielu.

Visu ieinteresēto pušu viedokļu saskaņošanai tika izveidota darba grupa Vecrīgas satiksmes organizācijas jautājumu risināšanai, kuras dalībnieki pauduši vienotu viedokli, ka īpaša režīma zonas statuss Vecrīgai jāatjauno, norāda Satiksmes departaments.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu