SVF apstiprina nākamās aizdevuma daļas piešķiršanu Latvijai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) valde ceturtdien apstiprināja jauno Latvijas valdības nodomu vēstuli («Letter of Intent») par turpmākajiem pasākumiem ekonomikas stabilizācijā un lēma par nākamās aizdevuma daļas — aptuveni 200 miljonu eiro — piešķiršanu Latvijai, portālu «Apollo» informēja Finanšu ministrijā.

Daļu no SVF otrā aizdevuma (aptuveni 150 miljonus eiro) plānots izmantot valsts budžeta finansēšanai — budžeta deficīta segšanai un valsts parāda pārfinansēšanai, savukārt aptuveni 50 miljonus eiro plānots rezervēt finanšu sektora stabilizācijas pasākumiem.

«SVF valdes lēmums ir pozitīvs novērtējums Latvijai, kā arī ir uzticības kredīts šai valdībai. Ar šo lēmumu mūsu starptautiskie partneri atzīst, ka Latvijas valdība ir strādājusi pareizajā virzienā, sagatavojot valsts 2009. gada budžeta grozījumus, būtiski samazinot nelietderīgus valsts izdevumus, kā arī īstenojot reformas publiskajā sektorā. SVF valde apliecina, ka mūsu līdzšinējie lēmumi ir vērsti uz valsts ekonomiskās krīzes pārvarēšanu, taču mums aizvien jāturpina strādāt šajā virzienā, pildot iepriekš uzņemtās saistības un kvalitatīvi sagatavojot valsts 2010. gada budžeta projektu. Starptautiskā aizdevuma mērķis ir Latvijas ekonomikas stabilizācija, turklāt tas ir nopietns atbalsts valsts tautsaimniecības atjaunošanai,» paudis finanšu ministrs Einars Repše.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents, finanšu ministrs, Latvijas Bankas prezidents, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja un valdību veidojošo koalīcijas partiju priekšsēdētāji jauno nodomu vēstuli SVF parakstīja šā gada 27. jūlijā.

Kopējais starptautisko finanšu donoru aizdevums Latvijai tuvāko trīs gadu laikā var sasniegt 7,5 miljardus eiro. SVF kopējo aizdevumu — 1,7 miljardus eiro — apstiprināja pagājušā gada 23. decembrī. Savukārt Eiropas Kopiena aizdevumu Latvijai 3,1 miljarda eiro apmērā apstiprināja šā gada 28. janvārī. Atlikušo atbalstu 2,7 miljardu eiro apjomā Latvijai gatavas sniegt Skandināvijas valstis (Zviedrija, Dānija, Somija, Norvēģija un Igaunija), Pasaules Banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, Čehijas Republika un Polija.

Pirmo SVF aizdevuma daļu aptuveni 600 miljonu eiro apmērā Latvija saņēma pagājušā gada nogalē. Tāpat Latvija līdz šim saņēmusi divus aizdevumus no Eiropas Komisijas — vienu miljardu eiro šā gada februārī un 1,2 miljardus eiro šā gada jūlijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu