Pirms uzņemšanas slimnīcā prasa apmaksāt dzemdības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifānova/LETA

Stāsts par to, kā dzima patvēruma meklētāju pāra bērniņš, spilgti raksturo Latvijas attieksmi pret patvēruma meklētājiem – sievietei mēnesi pirms dzemdībām tika prasīta garantijas vēstule par to, ka viņa samaksās par dzemdībpalīdzību. Ja ne – tad slimnīcā neuzņems, sestdien raksta «Neatkarīgā».

Ibrahims un viņa sieva Milufara Latvijā ir patvēruma meklētāju statusā. No savas dzimtenes – valsts, kas kādreiz kopā ar Latviju bija padomju republiku saimē, bet tagad skaitās neatkarīga – aizbrauca jau pirms gada. Ibrahims lūdz neminēt šo valsti vārdā, kā arī nepublicēt viņa uzvārdu, jo dzimtenē palikuši viņa un sievas vecāki un abu vecākie bērni.

Ibargima un viņa sievas ģimene ir ļoti pateicīga, ka Latvija viņus ir uzņēmusi un pieņēmusi izskatīšanai viņu patvēruma lietu. Pašlaik visi trīs dzīvo patvēruma meklētāju centrā ārpus Rīgas. Nav viegli, jo pabalsts, ko izmaksā patvēruma meklētājiem, ir neliels – 1,50 latu dienā, tomēr Ibrahims nesūdzas. Viņi māk saimniekot, paši gatavo ēdienu pēc savām tradīcijām, visvairāk nauda iziet mazuļa aprūpei, jo valsts neparedz nekādu īpašu palīdzību zīdaiņiem. Bērna piedzimšanas pabalstu vai ģimenes valsts pabalstu viņi nevar saņemt, jo mazulītei nav pat personas koda, bet svītriņas. Lai arī Latvijā dzimis, mazulis te vispār neskaitās.

Ģimeni savā paspārnē ņēmuši biedrības Patvērums Drošā māja cilvēki, kas pašlaik ar Eiropas Bēgļu fonda atbalstu īsteno projektu patvēruma meklētājiem.

Attieksmi pret cilvēku, pret topošo māmiņu – lai arī patvēruma meklētāju – labi raksturo Milufaras dzemdību stāsts. Milufarai medicīnisku apsvērumu dēļ bija jāveic ķeizargrieziens; arī abi pirmie bērni tā piedzimuši. «Pēkšņi atskan zvans no patvēruma meklētāju izmitināšanas centra, kuriem savukārt zvanīts no Iekšlietu ministrijas poliklīnikas, ka ir sieviete, patvēruma meklētāja, kas grib dzemdēt, bet tas viss maksā naudu. Kurš uzrakstīs garantijas vēstuli slimnīcai, ka par šo sievieti tiks samaksāts?». Darbinieki ātrumā atbildējuši: maksāsim mēs.

Kā citādi – vai sieviete var nedzemdēt? Zvanot dažādām institūcijām, arī Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūrai (VOAVA), skaidrots, ka valsts apmaksā dzemdībpalīdzību tikai bēgļiem un personām ar alternatīvo statusu. Patvēruma meklētājs savukārt ir tāds, kas gaida atbildi, vai viņam piešķirs bēgļa statusu.

Biedrībā salikuši galvas kopā un sprieduši, ka nu tomēr tā nevar būt, ka dzemdības neapmaksā.

Varbūt ir kāda iespēja? Caur paziņām, kas strādā valsts pārvaldē, noskaidrojies, ka tomēr visi maldināti – dzemdībpalīdzību apmaksā tāpat kā neatliekamo palīdzību! Šī skaidrošanās paņēmusi aptuveni mēnesi, bet vietā ir jautājums – kas notiktu, ja par topošo māmiņu neparūpētos biedrība, kas ir nevalstiska organizācija un vai valstī vispār ir noteikta kārtība, kā šīs lietas risināt?

«Neatkarīgā» gan Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, gan VOAVA noskaidroja, ka patvēruma meklētājām sievietēm tiešām ir tiesības uz tādu pašu dzemdībpalīdzību kā Latvijas iedzīvotājiem.

Bet Ibrahims saka: «Daudzi jautās – kāpēc mēs bēgām? Es varu likt roku uz sirds – ja man dzimtenē nedraudētu briesmas, es nekad nebrauktu prom!» Viņš arī bilst, ka nekad nav gribējis dzīvot uz pabalsta rēķina, kaut ko lūgt, jo viņam ir galva uz pleciem un vienmēr arī idejas, kā uzsākt ko jaunu, biznesu, un dot darbu arī citiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu