Palielina sodus par pārkāpumiem pret bērniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja Juridiskās komisijas virzītos grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, paredzot palielināt sodus par pārkāpumiem pret bērniem.

Sods par nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā turpmāk paredzēts no 25 līdz 100 latiem, bet par nepilngadīgā novešanu līdz dzēruma stāvoklim draudēs naudas sods 50–250 latu apmērā. Savukārt par alkohola vai tabakas izstrādājumu nodošanu nepilngadīgā rīcībā tā, ka šīs vielas ir kļuvušas nepilngadīgajiem brīvi pieejamas lietošanai, varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 100 latiem. Iepriekš noteiktās sankcijas bija vidēji divas reizes mazākas.

Stingrākas sankcijas ieviešamas, lai mazinātu atkarību izraisošo vielu pieejamību. Likumprojekta autori norāda: vairāk nekā divas trešdaļas nepilngadīgo skolēnu uzskata, ka alus, sidrs un alkoholiskie kokteiļi viņiem būtu ļoti viegli vai diezgan viegli pieejami. Līdzīgi skolēni vērtē arī cigarešu pieejamību.

Savukārt par bērna, kas nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, atstāšanu bez uzraudzības varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 50 latiem. Ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā, sods paredzēts no 50 līdz 150 latiem.

Tāpat lielāks sods paredzēts par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu — par to varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 100 latiem.

Par nepilngadīgo vecumā līdz 16 gadiem iesaistīšanu vai izmantošanu ubagošanā plānots sods līdz 250 latiem, bet par gada laikā atkārtotu pārkāpumu — līdz 500 latiem.

Savukārt par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu varēs uzlikt brīdinājumu vai naudas sodu līdz 50 latiem. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas vai tās izdarījušas valsts vai pašvaldību institūciju amatpersonas vai darbinieki, paredzēts sods no 25 līdz 150 latiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu