Kļūsti par audžuģimeni!

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāpēc gan ne!? Kļūstiet par audžuģimeni, sniedzot atbalstu un mājas sajūtu bez vecāku gādības palikušiem bērniem, vienlaikus izmantojot jaunus resursus un iespējas.

Ar šādu uzsaukumu šomēnes Labklājības ministrija (LM) uzsāk kampaņu «Palīdzēsim bērnam izaugt!», ar mērķi piesaistīt audžuģimenes un iedrošināt cilvēkus arī krīzes laikos dalīties mīlestībā, kā arī izmantot papildus valsts sniegtās iespējas, portālu «Apollo» informēja Ilona Jurševska, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja, Liene Zvereva, sabiedrisko attiecību speciāliste.

LM aicina uzdot sev jautājumu - kāpēc ne?! Varbūt tāpēc, ka Jums šobrīd ir vairāk brīva laika, lai pievērstu uzmanību gan saviem, gan audžubērniem? Varbūt tāpēc, ka tur, kur uz galda ir trīs šķīvji, atradīsies vieta arī ceturtajam? Bet varbūt tāpēc, ka Latvijā ir vairāk kā 350 audžuģimenes un Jūs nebūsiet vienīgie?

Ja atbilde uz šiem jautājumiem ir pozitīva, tad LM aicina, jau sākot ar šī gada septembra vidu, visus interesentus, kas vēlas kļūt par audžuvecākiem, piedalīties bezmaksas kursos visā Latvijā. Kursi septembrī aizsāksies Rīgā un pēc tam arī citos Latvijas reģionos.

«Latvijas bērnu namos atrodas vairāk kā divi tūkstoši bērnu, kuri gaida savu ģimeni, mīlestību un gādību. Katrs bērns ir pelnījis laimīgu bērnību un mīlošu ģimeni, kas sniegtu atbalstu un ticību saviem spēkiem arī turpmākajā dzīvē. Lai arī pieņemt lēmumu kļūt par audžuģimeni nav viegli, varam lepoties jau ar turpat 400 ģimenēm, kas šādu lēmumu ir pieņēmušas, tādējādi saņemot īpašu cieņu un atbalstu no valsts un pašvaldības,» norāda labklājības ministrs Uldis Augulis.

Pēc mācību kursu apgūšanas, audžuģimene varēs uzņemties rūpes par bērnu līdz brīdim, kamēr bērns atgriezīsies savā ģimenē vai, ja tas nav iespējams, tiks adoptēts. Tātad audžuvecāki par bērnu uzņemas atbildību noteiktu laika periodu.

Pašreizējā ekonomiskajā situācijā ir svarīgi arī apzināties, ka, pieņemot bērnu, būs nodrošināts arī pietiekams finansiālais atbalsts. Audžuvecāki katru mēnesi saņems 80 latu lielu pabalstu, neatkarīgi no audžubērnu skaita, kā arī bērna vajadzībām atbilstošu pabalstu uzturam un apģērbam, mīkstā inventāra iegādei. Atbalstu un palīdzību problēmu risināšanā būs gatavi sniegt arī pašvaldības bāriņtiesas un sociālā dienesta darbinieki.

Tāpat audžuģimene varēs saņemt bezmaksas psihologa konsultācijas, kā arī reizi mēnesī tikties audžuģimeņu atbalsta grupās. Ģimene katru gadu tiks aicināta piedalīties audžuģimeņu salidojumā un dažādos semināros, lai dalītos pieredzē un analizētu problēmsituācijas.

Par audžuvecākiem var kļūt cilvēki vecumā no 25 līdz 60 gadiem un audžuģimene var būt gan precēts pāris, gan neprecēts cilvēks, kurš vēlas sniegt sirds siltumu un atbalstu bez vecāku gādības palikušam bērnam. Vispirms cilvēkiem ir jāvēršas dzīvesvietas bāriņtiesā, uzrādot personu apliecinošus dokumentus, jāiesniedz iesniegums par audžuģimenes statusa piešķiršanu, kā arī ģimenes ārsta, psihiatra un narkologa izziņa par veselības stāvokli.

Bāriņtiesa mēneša laikā izskatīs dokumentus, izvērtēs ģimenes dzīves apstākļus, motivāciju un sniegs savu atzinumu. Saņemot pozitīvu atbildi, ģimenei būs jāapgūst noteikts mācību kurss, ko pasniegs kvalificēti speciālisti.

Audžuvecākiem ir tiesības izvēlēties, kāda vecuma bērnu tā vēlētos uzņemt savās mājās, un iepazīties ar bērnu, pirms to uzņem savā ģimenē.

Jau šobrīd audžuģimeņu vidū ir pedagogi, veiksmīgi uzņēmēji, sabiedrībā aktīvi cilvēki, nevalstisko organizāciju vadītāji un dalībnieki, lauksaimnieki, medicīnas darbinieki un citi.

www.lm.gov.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu