Plāno izmaiņas arodslimību izmeklēšanā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai precizētu pašreizējo arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtību, Labklājības ministrija (LM) sagatavojusi grozījumus attiecīgajos noteikumos, portālu «Apollo» informēja Ilona Jurševska, LM Komunikācijas nodaļas vadītāja, un Marika Kupče, sabiedrisko attiecību speciāliste.

LM izstrādātie grozījumi noteikumos «Arodslimību izmeklēšanas un uzskaites kārtība» 10. septembrī izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Saskaņā ar noteikumu projektu plānots, ka Valsts darba inspekcijas (VDI) pārstāvim turpmāk nebūs jāpiedalās Ārstu komisijas arodslimībās darbā. Pašlaik VDI pārstāvis, ņemot vērā zināšanu trūkumu medicīnā, šajā darbā piedalās tikai kā novērotājs.

VDI, saņemot ziņojumu par arodslimības apstiprināšanu, negatavos rīkojumu darba devējam par neatbilstošu darba vidi un nepieciešamajiem pasākumiem riska novēršanai, bet sniegs informāciju par arodslimības noteikšanu. Vajadzības gadījumā rīkojumu par neatbilstošu darba vidi VDI sagatavos uzreiz, apsekojot darba vietu saistībā ar higiēniskā raksturojuma sagatavošanu, kā tas notiek jau pašreiz.

Vienlaikus plānots, ka darba vietas higiēniskais raksturojums netiks pieprasīts vairākos gadījumos, tostarp, ja darba vieta, piemēram, bijušie kolhozi un sovhozi, ir likvidēta, ja pēdējā darba vietā cilvēks ir strādājis mazāk par diviem gadiem (hronisku arodslimību gadījumos), ja iespējamo arodslimību izraisījis darbinieka profesijai un darba veidam tipisks darba vides faktors, ja arodslimību izraisījis nelaimes gadījums darbā, par kuru sagatavots attiecīgs akts u. c.

Tāpat paredzēts, ka izņēmuma kārtā darba vietas higiēnisko raksturojumu varēs sagatavot tie Iekšlietu vai Aizsardzības ministrijas darba aizsardzības speciālisti, kuri atbildīgi par darba vietu, kurai noteikta ierobežota pieejamība saistībā ar valsts noslēpuma objekta statusu. Šādas izmaiņas nepieciešamas, jo šajās struktūrās VDI inspektors nevar apsekot darba vietu.

Atbilstoši noteikumu projektam turpmāk VDI visu informāciju par pirmreizējo arodslimību saņems ar pirmreizējo paziņojumu, nesaņemot informāciju apkopotā veidā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu