Vienkāršas maltītes iesaka Diāna Zande

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Dažas idejas gardām un vienkāršām maltītēm!

Rudens picas maizītes. Maizes šķēli no abām pusēm apsmērē ar margarīnu «Rama», virsū liek sakapātus kabačus, kas sajaukti ar olu, rīvētu sieru, tomāta šķēli un sakapātus garšaugus. Cep cepeškrāsnī. Šādas maizītes var cept arī, ja virsū liek krējumu, pāris ābola šķēļu, cukuru un kanēli. Garšīgi gan brokastīs, gan vakariņās!

Sacepnis. Šis ir mans mīļākais rudens ēdiens, jo — absolūti variējams, turklāt katru reizi rezultāts ir apbrīnojami gards. Galvenais princips — izmantoju dārzeņus, kas ir mājās, un neskumstu, ja kaut kā no nepieciešamā nav (tiesa, šo ēdienu man grūti iedomāties bez krietna ķiploku un sīpolu daudzuma). Tātad — vajadzīga liela panna, vēlams ar vāku. Atsevišķi apcepu galviņu ķiploku un 4–5 sīpolus. Tad apcepu kādu baklažānu, var apcept arī ripās sagrieztu burkānu, pāris nelielu vai vienu lielāku kabaci. Tad visu lieku kopā, uzgriežu mīkstus tomātus, kam novilkta miza, un sutinu tomātu sulā. Cik ilgi? Mjā, katram savas garšas prasības — kam patīk graužamie ēdieni, sutinās vien īsu brīdi, kam vairāk sasautēts — ļauj, lai pannā sastāvdaļas zem vāka krietni sautējas. Pievienoju daudz bazilika (daudz — tas ir saišķis, nevis pāris lapiņu), beigās visu var pārkaisīt ar pikantu sieru. Ja tā nav, nebēdāju — lieliski garšo tāpat. Sāls, pipari vai citas garšvielas — kā teiktu mans iemīļotais Astrīdas Lindgrēnas varonis Melkers: «Pēc patikas…»

Pupiņu sautējums. Novāru pākšu pupiņas, sagriežu 3–4 cm gabaliņos. Pannā ātri apcepu smalki sagrieztus sīpolus un pāris ķiploka daiviņu (ja ir, sagrieztus lokus). Pievienoju pupiņas un ātri izkarsēju. Beigās pievienoju karoti balzametiķa, nedaudz sojas mērces un nedaudz margarīna. Visu samaisu. Garšīgs gan karsts, gan auksts!

Ķirbju biezeņzupa ir rudens un ziemas «karaļēdiens». Sagriežu ķirbi, nelielā ūdens daudzumā sautēju, līdz mīksts. Sasmalcinu ar blenderi, līdz masa ir viendabīga, pievienoju smalki sagrieztus un apceptus sīpolus, nedaudz saldā krējuma (var bez tā iztikt), jūras sāli, piparus, garšvielas. Jau šķīvjos ielietu zupu pārkaisu ar smalki sadrupinātu zilo sieru.

Desertam — kūka. Ābolu tik daudz, ka ik pa brīdim kāds jānograuž, jāspiež sula, jācep, jāvāra un — jāliek kūkās. Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež nelielos gabaliņos, apkaisa ar cukuru, lai nedaudz atsulojas. Sulu nolej. 7 olu dzeltenumus saputo ar 7 karotēm cukura, saputo arī olu baltumus. Cukura un olu dzeltenuma masai pievieno un uzmanīgi iecilā izsijātus (nav obligāti) kviešu miltus. Šai kūkai kviešu miltu vietā var izmantot arī bezglutēna miltus — tad to var baudīt arī cilvēki, kuriem ir celiakija. Beigās uzmanīgi sajauc putotos olu baltumus ar olu dzeltenuma masu. Liek uz plāts, kas pārklāta ar cepampapīru, ko apsmērē ar margarīnu. Virsū kaisa ābolus. Tad pārkaisa ar cukuru, kanēli (atkal «pēc patikas»). Cep apmēram 200 grādu temperatūrā, kamēr biskvīts gatavs.

Nav tā, ka garšīgi ēdieni top ilgā un grūtā darbā, daudz gardu maltīšu var gatavot ātri un vienkārši, sevišķi, ja iesaistās visa ģimene. Tāpēc gatavojiet kopā, izdomājiet paši savu īpašo recepti, meklējot lētākās un pieejamākās sastāvdaļas. Kopīga laika pavadīšana vairos pozitīvu noskaņu, palīdzēs ģimenei būt saliedētākai un stiprākai.

Rudens — laiks, kad veselīgi ēst ir visvienkāršāk!

Bērniem jau atsākušās skolas gaitas, kas saistās ne tikai ar draugu atkalredzēšanos un jaunu zinību uzkrāšanu, bet arī papildu izdevumiem vecākiem, jo jāpērk viss skolas gaitām nepieciešamais. Šādā situācijā liekas, ka nāksies iztikt ar vienkāršākajiem un lētākajiem ēdieniem, lai varētu veiksmīgi «savilkt galus».

Bērnam, lai viņš augtu un attīstītos, neatkarīgi no vecāku rocības jāuzņem visas svarīgās barības vielas. Rudenī, kad dārzi un tirgus pilns ķirbju, sīpolu, bietīšu un citu labumu, šķiet, vienkāršāk un lētāk nekā citos gadalaikos gatavot ātrus, vieglus, garšīgus un — galvenais — veselīgus ēdienus, kas garšo visai ģimenei. Jāatceras, ka augošam bērnam nepieciešamas dažādas uzturvielas, tostarp «labie» tauki omega-3 un omega-6, kas īpaši nozīmīgi augšanai un attīstībai, jo ir šūnu sastāvdaļa. Turklāt organisms pats šīs taukskābes neražo, tāpēc tās jāuzņem ar uzturu. Bagātākie šo taukskābju avoti ir augu eļļas, okeāna zivis, kā arī produkti, kas pagatavoti no augu eļļām, piemēram, kvalitatīvs margarīns. Kā zināms, okeāna zivis un to eļļa bagātīgi satur omega-3, tomēr cenas ziņā tās ne vienmēr ir pieejamas, turklāt bērniem parasti tās ne īpaši garšo. Tāpēc garšīgi dārzeņu salāti ar mazumiņu augu eļļas vai garda brokastu maizīte ar margarīnu varētu būt labs risinājums.

Man ir vairākas iemīļotas recepšu grāmatas, kurās esmu atradusi dažu labu ideju, kas vēlāk, manis pašas apdarināta, pārvēršas katru reizi citā ēdienā. Tātad pirmā doma — gatavojot dažādas zupas, sautējumus un gaļas ēdienus, galvenais ir improvizācija, nevis akla sekošana receptēm. Savukārt, cepot kūkas vai plātsmaizes, gan jāuzmanās ar paša iniciatīvu, jo kūkām patīk noteiktas proporcijas, kuras arī ievēroju.

Rudenī dodieties uz mežu ne tikai pēc ogām un sēnēm, no kurām var pagatavot ļoti daudz gardu ēdienu, bet arī pēc pozitīvām emocijām! Jo kas gan var būt jaukāk, kā kopā visai ģimenei baudīt svaigu gaisu un pastaigas mežā, turklāt kopīgi salasīt pāris groziņu ar gardām ogām un sēnēm. Atcerieties līdzi paņemt labu omu, maizītes un tēju!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu