Pieļauj valsts sociālās apdrošināšanas likmes palielināšanu

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Ja nevarēs samazināt sociālā budžeta izdevumus, būs jāmeklē iespējas palielināt tā ieņēmumus, tostarp apsverot arī iespēju palielināt valsts sociālās apdrošināšanas likmi.

To pirmdien žurnālistiem pēc Sadarbības padomes sēdes atzina Ministru prezidents Valdis Dombrovskis («Jaunais laiks»).

«Būs jāmeklē citi risinājumi, kā palielināt ieņēmumus, - vai nu caur sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi, vai arī no pamatbudžeta,» sacīja premjers, pagaidām gan nekonkretizējot, par cik tādā gadījumā šī likme būtu jāpalielina, lai panāktu nepieciešamo summu.

Dombrovskis gan neminēja, kam pieder ideja par sociālo iemaksu likmes paaugstināšanu. Viņš tikai vairākkārt uzsvēra, ka tas ir viens no iespējamajiem risinājumiem, ja nerod vienošanos par nepieciešamo izdevumu samazinājumu.

Uz jautājumu, vai šādu variantu ierosinājusi Labklājības ministrija (LM), premjers atbildēja, ka LM pagaidām runājusi «tikai par 40 miljonu samazinājumu».

Finanšu ministrija un ministrs Einars Repše neatbalsta iespēju palielināt Latvijā sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes, aģentūrai BNS pastāstīja ministra preses sekretārs Aleksis Jarockis.

Viņš norādīja, ka darbaspēka nodokļi jau tā pašlaik Latvijā ir ļoti augsti un nodokļa likmes palielināšana nedos vēlamo efektu, tāpēc Finanšu ministrija neatbalsta sociālā nodokļa palielināšanu.

Jau vēstīts, ka LM nākamā gada budžetā izdevumus var samazināt tikai par 40 miljoniem latu 92 miljonu latu vietā, ko pieprasa Finanšu ministrija (FM). Taču tādā gadījumā ietaupījumu varētu panākt, ierobežojot visus sociālos pabalstus, nosakot tiem griestus.

Patlaban tiek apsvērts piedāvājums noteikt sociālā pabalsta griestus 350 latu apmērā. Tas gan pagaidām esot tikai piedāvājums, par ko valdībai vēl būs jādiskutē. Savukārt, ja pabalsts pārsniegs griestus, iedzīvotājs saņems likumā noteikto maksimālo summu un pusi no pārsniegtā pabalsta apmēra.

Ministru kabinets pagājušajā nedēļā vienojās par kopējo piemērojamo samazinājumu valsts pārvaldes funkcijām. Budžeta izdevumus nākamgad samazinās par 275 miljoniem latu.

Ziņots arī, ka labklājības ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība) piektdien atzina, ka ar 92 miljonu latu samazinājumu tiktu izjaukta pilnīgi visa sociālās drošības sistēma un no daudzu pabalstu izmaksāšanas būtu vispār jāatsakās.

Viņš piekrita, ka jau panāktais kompromiss par 40 miljonu latu samazinājumu būtiski iedragās sociālo sistēmu un būs jāievieš pabalstu griesti, kas varētu attiekties gan uz bezdarbnieku pabalstiem, gan vecāku pabalstiem. Ministrs tomēr atkārtoti apliecināja, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem parakstītajā dokumentā minēts, ka pensijas netiks samazinātas un arī valdības vadītājs un finanšu ministrs sacījuši, ka pensijas nesamazinās.

Latvijā pašlaik valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme ir 33,09%, no kuras 24,09% maksā darba devējs, bet 9% - darba ņēmējs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu