Rimšēvičs: Parex banku nepārņēma bijušo akcionāru labā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs  pilnībā noraida izskanējušās ziņas, ka Parex bankas pārņemšanas procesā viss notika par labu bijušajiem bankas akcionāriem Viktoram Krasovickim un Valērijam Karginam.

Viņš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «100. pants» atturējās vērtēt Valsts kontroles ziņojumu, norādot, ka tas, kas tika atspoguļots medijos, bija neprecīzs tā laika atspoguļojums, tāpēc jāsagaida pilnais Valsts kontroles ziņojums.

«Mēs nekādā gadījumā nevaram runāt par bijušo akcionāru glābšanu,» sacīja Rimšēvičs, uzsverot, ka bankas neglābšana Latvijas valstij izmaksātu aptuveni trīs miljardus latu. Viņaprāt, ieguvums no Parex bankas pārņemšanas ir acīmredzams.

Viņš skaidroja, ka gadījumā, ja valsts banku nepārņemtu un to aizvērtu, tad turpinātos līdzekļu aizplūšana no citām Latvijā strādājošajām komercbankām. Tas, savukārt, nozīmētu, ka būtu jāslēdz vismaz četras līdz piecas komercbankas, kuras šobrīd sekmīgi darbojas.

«Šo komercbanku aizvēršana izmaksātu vēl 700 miljonus latu no noguldījumu garantiju fonda,» klāstīja Latvijas bankas prezidents, piebilstot, ka šo banku aizvēršana nozīmētu ļoti lielu naudas līdzekļu iesaldēšanu, kas veicinātu IKP kritumu, darbavietu zaudēšanu un strauju nodokļu ieņēmumu krišanos.

Vaicāts par bankas pārdošanu, Rimšēvičs atklāja, ka notiek sarunas ar potenciālajiem bankas pircējiem, un pārsteidzošākais ir tas, ka interesi par bankas iegādi izrādījuši ducis potenciālo pircēju.

Viņš arī uzskata, ka bankas pārdošana par zemāku cenu, nekā Latvija svalsts tajā ir jau ieguldījusi, arī būtu izdevīga.

«Jāņem vērā, ka šīs bankas darbība ir ļoti svarīga katru dienu. Ja redzam, ka bankas darbība varētu nest zaudējumus, tad kāpēc valstij pārvaldīt institūciju, kas varētu nest zaudējumus,» skaidroja Rimsēvičs.

Tv3 raidījums "Nekā personīga" svētdienas vakarā ziņoja, ka Valsts kontrole (VK) pabeigusi pirmo apjomīgo pētījumu par to, kā notika Parex bankas pārņemšana.  VK atzinums apstiprina, ka bankas pārņemšanas lielākie ieguvēji ir tās bijušie īpašnieki, nevis Latvijas valsts, un daudz kas no bankas pārņemšanas procesa ticis noslēpts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu