Segliņš: Rimšēvičs spiedzīgi iestājās pret «Parex» ierobežojumiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tieši Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs bijis tas, kurš «Parex bankas» pārņemšanas laikā iekarsuši spiedzīgā balsī kategoriski iestājies pret naudas aizplūšanas ierobežojumu uzlikšanu bankai. Tas izriet no tagadējā tieslietu ministra Mareka Segliņa stāstījuma «Baltic Screen», kura veikto daudzsēriju pētījumu par «Parex bankas» krahu un pārņemšanu nākamnedēļ sāks publicēt laikraksts «Telegraf» un portāls «Apollo».

(Papildināts ar Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča viedokli. Pievienotas pēdējās divas rindkopas.)

Kā zināms, Valsts kontrole savā nule publiskotajā atzinumā norāda, ka lielā mērā valdības kavēšanās dēļ, nosakot darījumu ierobežojumus, no «Parex bankas» kopumā aizplūda vairāk nekā miljards latu. Taču līdz šim nebija zināms, kura amatpersona tieši viskategoriskāk iestājusies, lai šī iespējamā aizplūšana noteikti netiktu ierobežota.

«Todien pēc Latvijas Bankas prezidenta Rimšēviča ļoti uzstājīgas un pat histēriskas prasības un teikšanas, ka valdība tad būs pilnīgi nejēgas, ja tā izdarīs, netika uzlikti ierobežojumi naudas izņemšanai. Un es ar pilnu atbildību (vai tas būs prokuratūrā vai kur, man ir 30–40 liecinieki) varu teikt: mēs neuzlikām šos ierobežojumus pēc Ilmāra Rimšēviča kategoriska uzstādījuma un stāstīšanas pat tādā spiedzošā balsī, un es nobrīnījos, jo Rimšēvičam ir ļoti izturēta balss, un izrādījās, ka tad, kad viņš ir iekarsis, šī balss kļūst spiedzoša,» tagad atklāj Mareks Segliņš.

Kā Latvijas Bankas prezidents šo savu kategorisko nostāju pamatojis? «Bija uzstādījums, ka nedrīkst uzlikt ierobežojumus. Es atceros pat, kā viņš teica — tas esot kā rokai uzlikt žņaugu, un kā mēs nesaprotot, ka tad, ja tas žņaugs ir uzlikts, roka atpūs un nokritīs. Un, ja mēs tā izdarot, ja mēs liekot ierobežojumus naudas izņemšanai, tad varot to banku klapēt ciet jau sestdien. Jo tas nozīmējot, ka banka būs ciet šā vai tā,» saka ministrs.

Saskaņā ar Segliņa stāstīto vēl lēmuma pieņemšanas dienas rītā Tautas partijas ministri sprieduši: ja valsts banku pārņem, jāuzliek ierobežojumi naudas izņemšanai. Taču valdības sēdē visus pārliecinājis Latvijas Bankas prezidents: «Mani kā cilvēku, kas tik labi neorientējas banku lietās, Ilmārs Rimšēvičs, Latvijas Bankas prezidents un pirms tam daudzus gadus viceprezidents, un studējis Amerikā un valstī visādā ziņā respektēts cilvēks, pārliecināja par šādu rīcību, kas man joprojām šķiet nepareiza. Bet tajā dienā es domāju: nu, jā, es tomēr neesmu tik liels speciālists banku lietās. Ja Latvijas Bankas prezidents pieprasa. Kurš tad vēl var konsultēt un kuram vēl var uzticēties? Nu, kam vēl?»

Šodien ap plkst. 11.00 viens no šā raksta autoriem gan saņēma šāda satura elektroniskā pasta vēstuli: «Lato! Vai tad Jūs mums bijāt devis iespēju komentēt? Kaut kā neesmu redzējis nevienu jautājumu? Žēl! Varbūt citreiz!:) Ar cieņu, Ilmārs Rimšēvičs.»

Interesanti, ka šī elektroniskā pasta vēstule bija sūtīta kā «Reply» uz Latvijas Bankas prezidentam un preses sekretāram sūtīto elektroniskā pasta vēstuli ar lūgumu komentēt Mareka Segliņa izteikumus, līdz ar ko zem Ilmāra Rimšēviča emocionālā apgalvojuma, ka viņš neesot «redzējis nevienu jautājumu», bija atrodams arī teksts ar lūgumu pēc komentāriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu