Prokuratūra «Parex» lietā sāks norpatināt politiķus un amatpersonas

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Prokuratūra drīzumā sāks iztaujāt politiķus un amatpersonas par «Parex bankas» pārņemšanas procesu, sestdien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski žurnālistiem atklāja ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Viņš sacīja, ka prokuratūra šajā laikā pieprasījusi informāciju no vairākām institūcijām - Finanšu ministrijas, Latvijas Bankas, «Parex bankas», tagad prokuratūra ir saņēmusi arī Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par «Parex bankas» pārņemšanu un ir gatava uzsākt personu uzaicināšanu uz prokuratūru, stāstīja Maizītis.

Ģenerālprokurors atzina, ka pārbaude par «Parex bankas» pārņemšanu ilgs ilgi un tas nav pāris mēnešu jautājums.

Maizītis arī atzina, ka prokuratūra pārbaudē analizē vairākus virzienus, viens no centrālajiem gan ir tas, vai valstij nodarīti zaudējumi «Parex bankas» pārņemšanā vai arī tie varētu rasties nākotnē.

Premjers Valdis Dombrovskis žurnālistiem savukārt sacīja, ka šīs nedēļas laikā ticies ar vairākām amatpersonām, lai pārrunātu «Parex bankas» pārņemšanu - gan ar valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, Korupcijas Novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju Normundu Vilnīti un viņa vietnieci Jutu Strīķi.

Tāpat Dombrovskis norādīja, ka prokuratūra varēs izmantot pārbaudē Valsts kontroles ziņojumu par «Parex bankas» pārņemšanu.

Valsts kontrole ceturtdien publicēja revīzijas rezultātus par «Parex bankas» pārņemšanas procesu un valsts atbalsta sniegšanu «Parex bankai» un viens no galvenajiem secinājumiem ir, ka process nebija plānveidīgs un mērķtiecīgs. Valsts kontroliere Inguna Sudraba paziņoja, ka galvenā atbildība «Parex bankas» pārņemšanas procesā par pieņemtajiem lēmumiem ir jāuzņemas valdībai.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis medijiem iepriekš atzinis - lai runātu par iespēju sākt kriminālprocesu par «Parex bankas» pārņemšanas lietu, vispirms ir jābūt faktiem, kas pierāda, ka valstij ir nodarīti zaudējumi un vai notikušajā saskatāms noziedzīgs nodarījums.

Patlaban Ģenerālprokuratūra turpina pērn sākto pārbaudi par «Parex», un pagaidām nav lemts par kriminālprocesa sākšanu. Ģenerālprokuratūrā neizslēdz, ka pārbaudes gaitu var mainīt VK revīzijas ziņojuma saņemšana.

Latvijas toreiz otra lielākā banka «Parex banka» 2008.gada rudenī vērsās pēc valdības palīdzības, lai izvairītos no finanšu problēmām, kuras bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība, kuru tolaik vadīja Ivars Godmanis (LPP/LC), pērn 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par «Parex bankas» kontrolpaketes īpašnieci, iegūstot 51% bankas akciju. Savukārt 3.decembrī valdība ārkārtas sēdē jau nolēma pārņemt 84,83% «Parex bankas» akciju, papildus jau iepriekš pārņemtajam 51% bankas akciju iegūstot arī bankas līdzšinējiem lielākajiem akcionāriem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim atlikušos 34% akciju.

Patlaban «Parex bankas» 70,3% akciju īpašniece ir Privatizācijas aģentūra, bet 25% - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu