Dālderis: «Gaismas pils» būvniecībai nākamgad paredzēti 12 miljoni latu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nākamā gada budžetā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas «Gaismas pils» būvniecībai paredzēti 12 miljoni latu, tas ir, apmēram par 60% mazāk, nekā sākotnēji bija plānots, šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja kultūras ministrs Ints Dālderis (TP).

Papildus paredzēti arī līdzekļi būvniecības uzraudzībai.

Kā sacīja Dālderis, «Gaismas pils» projekts tiks turpināts, tikai būvnieki darīs mazāk un par zemākām cenām. Ministrs pauda cerību, ka būvniecības kvalitāte no tā necietīs.

Vienlaikus tiks turpinātas sarunas ar projekta autoruzraugiem par bibliotēkas celtniecības beigu termiņiem. Pēc ministra teiktā, visticamāk, bibliotēka ekspluatācijā tiks nodota vēlāk, nekā plānots. Pašlaik gan esot grūti prognozēt, cik daudz vēlāk, iespējams, gadu vai vairāk.

Jau ziņots, ka LNB jaunās ēkas «Gaismas pils» projektam kopš 2004. gada izlietoti 46 853 000 latu. No šīs summas 8,612 miljoni latu iztērēti projektēšanas darbiem, 28,753 miljoni latu — «Gaismas pils» būvdarbiem, kā arī būvuzraudzībai un autoruzraudzībai, 6,147 miljoni latu tika samaksāti par būvlaukumā atsavinātajiem nekustamajiem īpašumiem. Silakroga grāmatu krātuves rekonstrukcija izmaksāja 0,859 miljonus, «Gaismas pils» būvlaukuma sagatavošana — 1,437 miljonus latu. Priekšprojekta darbiem izlietoti 0,335 miljoni latu, citiem pakalpojumiem, tostarp dažādu ekspertu algošanai, iztērēts 0,71 miljons latu.

LNB projekta realizācijai noslēgti astoņi līgumi: ar pilnsabiedrību «Nacionālā būvkompāniju apvienība» par «Gaismas pils» būvdarbiem par 138 489 654 latiem, ar «Hill International S.A.» — par būvuzraudzību un inženierkonsultācijām, kas izmaksās 3 797 954 latus, ar SIA «Hill International Baltic» — par būvdarbu uzraudzību, kas maksā 1 629 450 latus, ar SIA «Arhitektu birojs Ģelzis–Šmits–Arhetips» — par LNB infrastruktūras objektu projektēšanu, kas maksā 1 203 114 latus, ar SIA «Constructus» — par LNB infrastruktūras objektu inženierrisinājumu daļas projektēšanu, kas maksā 2 173 476 latus.

Arhitekts Gunārs Birkerts par konsultāciju sniegšanu LNB ēkas infrastruktūras objektu būvprojekta izstrādē saņems 88 200 latus, SIA «Metrum» par zemes ierīcības projekta izstrādi LNB ēkas teritorijai — 8204 latus, bet VAS «Latvijas Jūras administrācija» par LNB teritorijas topogrāfiskā plāna aktualizēšanu saņems 1113 latus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu