Vīķes-Freibergas kandidēšana — simbolisks solis?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Starptautisko attiecību eksperti atturīgi vērtē eksprezidentes Vairs Vīķes-Freibergas izredzes kļūt par Eiropas Savienības prezidenti, norādot, ka kandidēšana ir simbolisks solis.

Bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks laikrakstam «Dienas Bizness» stāsta, ka Vīķes-Freibergas virzīšana ir pozitīva, jo pat ekonomiski grūtos apstākļos, kad Latvijas prestižs ir zems, jāizmanto augsta ranga cilvēki, kas ir pieejami, starptautiskajās pozīcijās. Viņaprāt, tas ir veids, kā palielināt ietekmi, un valstij tas jālobē. Pabriks arī nedomā, ka iespējas ir ļoti lielas, taču Latvijai nav jāvirza savi kandidāti tikai tad, kad iespējas ir ļoti lielas. «Jācīnās par katru vietu,» uzskata Pabriks.

Bijušais ārlietu ministrs Indulis Bērziņš ir pārliecināts, ka eksprezidente ir ļoti laba kandidāte šim postenim, taču pāragri spriest par viņas izredzēm to ieņemt.

«Šeit jāveic ļoti nopietns lobēšanas darbs, jābūt ļoti rūpīgai diplomātiskā dienesta darbībai, bet nekas tāds jau vēl nav bijis,» uzskata Bērziņš.

Pēc viņa domām, Vīķe-Freibergai ir visas nepieciešamās īpašības, lai strādātu šādā amatā, taču vienlaikus jāņem vērā, ka šīs nav sacensības par to, kurš kandidāts ir labākais.

Savukārt Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš uzskata, ka eksprezidentes izredzes ieņemt Eiropas Savienības prezidenta posteni nav īpaši lielas. «Viņas kandidēšana drīzāk ir simbolisks solis, kas turklāt var dot labumu Latvijai,» pārliecināts ir Kalniņš.

Viņš uzskata: tā ir iespēja parādīt Eiropai, ka Latvijai ir vismaz viena politiķe, kas ir spējīga kandidēt uz tik augstu posteni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu