Stāt, bet es mūku!? [+30 Ls*]

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Pašlaik plaši izskanējis viedoklis, ka reizē ar ekonomikas lejupslīdi krītas sabiedriskās drošības līmenis, kriminogēnā situācija pasliktinās. Vai šādos apstākļos varam paļauties pirmām kārtām tikai uz saviem spēkiem, un ko darīt, lai justos, ka esam darījuši visu iespējamo savas drošības labā?

Ņemot palīgā humoru, bez kura krīzes nav pārvaramas, jāpiekrīt uzskatam, ka vispār jau ir trīs pašaizsardzības paņēmieni — ātri skriet, skaļi kliegt un vakaros nestaigāt pa tumšām ielām. Ieroču aprites likums šo jautājumu aplūko no nopietnās puses, un tajā uzskaitīti pašaizsardzībai paredzētie ieroči, speciālie līdzekļi un to munīcija, kurus atļauts iegādāties, glabāt, nēsāt, realizēt, izmantot.

Gāzes baloniņš — speciālais līdzeklis, kas pildīts ar sašķidrinātu gāzi, kurai ir īslaicīga kairinoša vai paralizējoša iedarbība. Fiziskai personai, kas sasniegusi 16 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt un nēsāt pašaizsardzībai paredzētu gāzes baloniņu. To izmanto pašaizsardzībai, lai ar gāzes palīdzību iedarbotos uz cilvēka vai dzīvnieka organismu. Baloniņš ir kompakts un viegls. Tas satur speciālo gāzi, kura izraisa stipru asaru izdalīšanos un klepu. Ja situācija novērtējama kā draudīga, svarīgi rīkoties ātri un pūst bez brīdinājuma. Jāievēro dabas apstākļi, jo pretvēja gadījumā pats cilvēks, kurš aizsargājas, var ciest no gāzes, bet lietainā laikā gāzes efektivitāte samazinās. Ja izmantojums veiksmīgs, uzbrucējs uz kādu laiku zaudē spēju aktīvi rīkoties. Maza efektivitāte pret cilvēkiem alkoholiskā vai narkotiskā reibuma stāvoklī, kā arī pret personām ar psihiskām slimībām. Neveiksmīgas izmantošanas gadījumā var sakaitināt uzbrucēju un izraisīt papildu agresiju.

Elektrošoka ierīce — speciāls līdzeklis, kura augstsprieguma elektriskais lādiņš īslaicīgi paralizējoši iedarbojas uz cilvēka vai dzīvnieka organismu. Fiziskai personai, kas sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt un nēsāt elektrošoka ierīces. Elektrošoki pārsvarā ir līdzīgi lietussargam vai policijas stekam. Lai tos izmantotu, jāpieskaras uzbrucējam un jānospiež poga. Strāvas spēks ir neliels, un elektriskais impulss nerada draudus cilvēka veselībai. Iedarbības efektivitāte ir gandrīz vienāda, neatkarīgi no uzbrucēja dzimuma, vecuma un fiziskā stāvokļa. Izmantošana izraisa sāpju triecienu, muskuļu spazmas (iedarbības zonā) un elpošanas īslaicīgas spazmas. Ilglaicīga iedarbība (viena līdz trīs sekundes) izraisa orientācijas, līdzsvara zudumu, dažreiz — samaņas zudumu. Visas minētās pazīmes pilnīgi izzūd pēc dažādām minūtēm, un šis brīdis jāizmanto bēgšanai.

Gāzes pistole (revolveris) — speciāls līdzeklis, kurš paredzēts īslaicīgai iedarbībai uz cilvēka organismu un caur kura stobru, šaujampulverim sadegot, tiek izgrūstas kairinošu vai paralizējošu vielu saturošas gāzes mikrodaļiņas. Fiziskai personai, kas sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt un nēsāt gāzes pistoles (revolverus), to munīciju. Aizliegts iegādāties, glabāt, nēsāt, realizēt un izmantot gāzes granātas, munīciju, kas pildīta ar kairinošas vai paralizējošas iedarbības vielām un nav paredzēta gāzes pistolēm (revolveriem). Pirms gāzes pistoles (revolvera) pielietošanas jābrīdina par nodomu to izmantot. Munīcijai izmanto speciālas patronas. Šāviena laikā tās izveido asaras gāzes mākoni.

Uzbrucēju var atbaidīt jau pistoles ārējais izskats, jo to var uztvert kā īstu šaujamieroci. Tam ir arī mīnuss, jo uzbrucējs var šaut pirmais, bet no īstā ieroča… Gāzes pistoles darbības rādiuss ir aptuveni pieci līdz septiņi metri. Revolveris ir ērtāks, jo ar to var šaut uzreiz.

Šaujamierocis — ierocis, kurā šāviņš enerģiju virzes kustībai saņem, šaujampulverim sadegot gāzu spiediena rezultātā. Fiziskai personai ir tiesības iegādāties, glabāt vai nēsāt šaujamieročus un to munīciju pašaizsardzībai, ja likumā noteiktajā kārtībā saņemta Valsts policijas atļauja. Valsts policija fiziskām personām izsniedz šādas ieroču iegādāšanās un glabāšanas vai nēsāšanas atļaujas (ar derīguma termiņu uz laiku no viena gada līdz pieciem gadiem):

1) atļaujas D, B vai C kategorijas sporta vai medību šaujamieroču, kā arī lielas enerģijas pneimatisko ieroču glabāšanai;
2) atļaujas tādu B kategorijas īsstobra šaujamieroču glabāšanai vai nēsāšanai, kuru kalibrs nav lielāks par deviņiem milimetriem.
Šaujamieroci drīkst izmantot galējas nepieciešamības situācijā, nepārkāpjot nepieciešamās aizstāvēšanās robežas.

Iegādāties drīkst, bet pašaizsardzībai nav paredzēti:

* Fiziskai personai, kas sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt un pārvadāt mazas enerģijas pneimatiskos ieročus (ierocis, no kura lodi, bultu vai citu lādiņu izšauj ar saspiestas gāzes palīdzību un kura lādiņa sākumenerģija nepārsniedz 12 džoulus) un to munīciju, taču šie ieroči pašaizsardzībai nav paredzēti, un tos nedrīkst pavērst pret cilvēku.

* Fiziskai personai, kas sasniegusi 18 gadu vecumu, ir tiesības iegādāties, glabāt un pārvadāt aukstos ieročus (priekšmets, kam piemīt ieroča pazīmes un kas paredzēts bojājumu nodarīšanai, izmantojot cilvēka muskuļu spēku vai speciālus mehānismus), taču šos ieročus ir aizliegts nēsāt (tātad izmantot pašaizsardzībai), izņemot medniekiem nepieciešamos aukstos ieročus — medībās un sportistiem attiecīgam sporta veidam nepieciešamos aukstos ieročus — sacensībās vai treniņos.

No bērnu rotaļu kastes nevarēs aizņemties kādu «pistolei līdzīgu priekšmetu», jo Latvijā ir aizliegta tādu rotaļlietu ražošana un pārdošana, kuras pēc ārējā izskata ir rūpnieciski ražoto šaujamieroču kopijas, kā arī aizliegts iegādāties, glabāt, nēsāt, realizēt un izmantot psiholoģiskas iedarbības gaismas un skaņu ierīces.

Jebkurā gadījumā ir iespēja izmantot pašaizsardzībai kādu pa rokai esošu sadzīves vai apkārtnes priekšmetu, ar kuru var sist, skrāpēt un durt vai īslaicīgi padarīt uzbrucēju mazāk agresīvu, — atslēgu saišķi, pildspalvu, šķiltavas, dokumentu mapi ar cietiem stūriem, lietussargu, nagu vīlīti, šķēres, nozīmīti ar asām malām, adatu, lukturi, smaržas, pudeles, akmeņus, pūšamo dezodorantu, matu laku, pelnu trauku, krēslu, sāli, piparus, zemi, smiltis utt.

www.vp.gov.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu