Atklāta fotogrāfa Modra Rubeņa izstāde «Kuldīgas pilsoņi»

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Mārstaļu ielā 8 (ieeja no Alksnāju ielas) atklāta fotogrāfa Modra Rubeņa izstāde «Kuldīgas pilsoņi». Ekspozīcijā ietvertas nedaudz vairāk kā trīsdesmit melnbaltas fotogrāfijas, kas tapušas galvenokārt sociālo pārmaiņu laikā - 80. gadu beigās, 90. gadu sākumā.

Vairāku gadu garumā Modris Rubenis ir radis motivāciju, laiku un citus nepieciešamos resursus, lai veidotu fotogrāfiju kolekciju «Kuldīgas pilsoņi». Attēlos redzamie cilvēki ir fiksēti viņiem ierastā vidē. Respektējot katra personību, autors spējis saglabāt sava skatījuma īpatnību. To paspilgtina viņa paša rakstītais, katram attēlam pievienotais komentārs. Portretētie pilsētnieki, no kuriem daudzi tobrīd strādāja tipogrāfijā, kurtuvē vai fabrikā, šķiet kolorīti un neierasti interesanti, tomēr vēl saistošāk, kā lasīt viņu dzīvesstāstus, ir minēt, kas Modra Rubeņa melnbaltās fotogrāfijas vērš tik spilgtas un krāsainas.

Uz fotopapīra lapas zem Arvīda Šefanovska portreta fotogrāfs tobrīd rakstījis: «Maizīti ar rokām pelna sērkociņu fabrikā «Vulkāns», bet brīvā laikā liek lietā kājas un ir viens no Latvijas labākajiem gargabalniekiem un soļotājiem. Ja kāds ir dzirdējis par tiem trakajiem Valmieras skrējējiem, tad Arvīds Valmierā šogad ieskrēja trešais.. Maratons sākas pēc 40-tā kilometra!». Sapņi, iedomāti vai realizēti, krāšņo nelielās pilsētas iedzīvotāju ikdienu. Izstādē apskatāmi gan Alberta Grandberga, galdnieka un Kuldīgas šaha kluba dibinātāja, gan Roberta Oškalna, elektriķa un trompetista, gan citu kuldīdznieku portreti.

Izstāde apskatāma līdz 10. janvārim.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu